Ingrediënten (voor 8 cupcakes):

Basis:

  • Boter op kamertemperatuur - 60 g
  • Suiker s2 - 225 g
  • 1 vanillestokje
  • Bloem - 145 g
  • Baking powder - 10 g
  • Natriumbicarbonaat - 5 g
  • 1 snuifje zout
  • 2 eieren
  • Zure room - 75 g
  • Zonnebloemolie - 60 ml
  • Melk - 160 ml

Voor het glazuur van crème au beurre:

  • Suiker - 100 g 
  • Suiker - +- 16 g
  • Water - 1/3 dl
  • 5 eigelen
  • Boter - 330 g

Bereiding:

Basis:

  1. Meng alle vaste ingrediënten in een kom.
  2. Doe hetzelfde met de vloeibare ingrediënten.
  3. Meng de twee bereidingen.
  4. Verdeel het mengsel in de bakvormen.
  5. Laat de cupcakes 10 tot 15 minuten bakken op 170°.

Voor het glazuur van crème au beurre:

  1. Maak een siroop met de suiker en het water door ze op te warmen tot 118°.
  2. Klop de eigelen op met de 16 g suiker.
  3. Giet de siroop over de sabayon.
  4. Laat de bereiding afkoelen en voeg vervolgens stukjes boter toe.
  5. Garneer de cupcakes met het glazuur.