Door te surfen op deze site aanvaardt u het gebruik van cookies. Cookies zijn tekstbestandjes die opgeslagen worden in uw browser en die uw surfervaring op deze site aangenamer maken. Meer weten.

De Fromagerie du Gros Chêne: waar kaas maken een ambacht is
In het hart van de Belgische Condroz wijdt Daniel zich al meer dan 40 jaar aan zijn passie voor kaas. Deze voormalige geitenfokker is vandaag de dag voltijds kaasmaker.
Van stal tot rijping
In 1989 kochten Daniel en zijn echtgenote Michèle de Ferme du Gros Chêne, een hoeve in Méan. Ze besloten zich volledig te wijden aan het maken van kazen op basis van rauwe melk. Als voormalige veefokkers die naar het maken van kaas overgestapt zijn, blijven ze gevoelig voor de kwaliteit van de producten. Ze kopen alle melk die ze nodig hebben bij producenten uit de streek. De Fromagerie du Gros Chêne gebruikt niet alleen lokale producten, maar werkt ook op een verantwoorde manier. Deze kaasmakerij zweert namelijk bij duurzame ontwikkeling, geeft voorrang aan het menselijke aspect en promoot biologische veeteelttechnieken bij haar producenten. Een sociale en ecologische ethiek voor eerlijke en genereuze kazen.
Rauwe melk en traditie
Hun specialiteit? Kazen van rauwe melk die op traditionele wijze gemaakt worden (de kaasvormen worden bijvoorbeeld met een pollepel gevuld). De temperatuur van de melk loopt tijdens het hele proces nooit op tot boven 40 °C. Omdat de melk niet verhit wordt, blijven de van nature aanwezige micro-organismen ook na de verwerking bewaard, net als de essentiële voedingsstoffen. Dankzij de diversiteit van de microbiële fauna en de kwaliteit van de grondstof ontstaan bijzonder lekkere kazen met meer body en een complexere smaak.
Aan tafel!
Om alle liefhebbers op hun wenken te bedienen, produceren Daniel en zijn team meer dan 30 verschillende kazen op basis van rauwe biologische geiten-, schapen- en koemelk. Harde kazen, zachte kazen, geperste kazen, kazen met gebloemde korst, schimmelkazen en verse kazen: het gevarieerde assortiment van ambachtelijke creaties komt tegemoet aan ieders voorkeuren. Onze drie favorieten: de Sainte-Maure Natuur, het neefje van de Franse sainte-maure, de P'tit Gatli, een superzachte jonge geitenkaas, en de Geitenkaas Gerijpt met zijn aangename smaak en uitgesproken Belgische karakter.
Onze keldermeester suggereert passend gezelschapJulien Depaepe heeft enkele flessen geselecteerd die perfect passen bij de kazen die je hebt uitgekozen! Wil je eens wat anders, drink dan bij je verse geitenkaasjes een onstuimige witte Loirewijn zoals de Touraine blanc 2020 nature van Clos du Tue-Bœuf. Verwerk je ze in een bereiding of gebruik je ze als smaakmaker in een hoofdgerecht? Opteer dan voor een originelere combinatie met een geuzebier zoals de Vigneronne van brouwerij Cantillon, een jonge lambiek die hergist is met most van witte druiven. Bij een dessert met warme geitenkaas in een zoetere bereiding tot slot drink je bij voorkeur een appelcider of – zeer trendy – een perencider, zoals de Poire Granit 2017 van Eric Bordelet. |
Afspraak bij onze zuivelafdeling of in onze e-shop om alle ambachtelijke kazen van de Fromagerie du Gros Chêne te ontdekken! !