Over enkele dagen is Koning Winter officieel in het land. Hoog tijd om de laatste cadeautjes te kopen, het feestmenu vast te leggen en te bedenken welke flessen u zult opentrekken tijdens de gezellige winteravonden met familie en vrienden.

In welke volgorde serveert u de wijnen?

Kerstavond en oudejaarsavond vieren we maar één keer per jaar! Voor deze gelegenheden halen we graag alles uit de kast – en uit de wijnkelder. De verleiding is groot om uw familie en vrienden de hele avond lang te trakteren op uw beste flessen. Maar als u bepaalde basisregels aan uw laars lapt, riskeert u uitstekende wijnen te verkwisten. De volgorde waarin u wijnen serveert is bijvoorbeeld van levensbelang. Elke wijn helemaal tot zijn recht laten komen in het glas, met een optimale smaak: het is een echte kunst. Let er dus op dat u de intensiteit en complexiteit van de wijnen geleidelijk opvoert.

Het begin van de avond

Laat een porto of pineau des charentes het liefst achterwege bij het aperitief. Hun zoete smaak blijft in de mond hangen, waardoor de volgende wijnen zuur of bitter gaan smaken. Om de eetlust van uw gasten aan te wakkeren en het feest stijlvol in te zetten, kiest u beter een fris en levendig flesje bubbels. Denk maar aan een zorgvuldig gekozen champagne, crémant, cava of zelfs prosecco. Ook droge witte wijn is perfect bij het aperitief.

Bij het hoofdgerecht

Aan tafel begint u met de lichtste witte wijnen. Daarna volgen de meer onderbouwde witte wijnen, die bijvoorbeeld een tijdje in eiken vaten hebben gerijpt. Dan is het tijd voor fruitige rode wijnen. De houtachtige en sterkere rode wijnen bewaart u tot het einde. Van elk type wijn wordt meestal eerst de jongste en fruitigste wijn geschonken en dan de oudere, meer complexere wijnen met rijkere aroma's. De vuistregel is dat u bij geen enkele wijn heimwee mag krijgen naar de vorige fles.

In schoonheid afsluiten

Als afsluiter van de maaltijd kunt u een likeurachtige wijn, porto of andere gemuteerde wijn bovenhalen. En aan het einde van de avond mag gerust iets geestrijks op tafel komen.

assiette homard

De kleurenkaart

Breekt u zich weleens het hoofd over welke wijnen bij welk gerecht passen? U bent niet de enige: talloze factoren bepalen of een combinatie geslaagd is of niet. Als u rekening moet houden met de ingrediënten, de kooktijden, de kruiden, de vorige en volgende wijnen, de voorkeuren van tante Agnes en de wijn die u van uw schoonvader hebt gekregen, dan wordt het pas echt ingewikkeld. Wilt u op veilig spelen? Dan hoeft u vaak alleen maar op de kleuren te letten.

  • Bij witte vis kiest u een heldere, lichte witte wijn.
  • Bij gerechten die gekleurd worden door kruiden of saus, schenkt u een meer gekleurde witte wijn uit. Op hout gerijpte wijn heeft bijvoorbeeld mooie gouden schitteringen.
  • Bij roze vis neemt u een kwaliteitsvolle rosé.
  • Bij gevogelte en wit vlees gaat u voor een witte wijn.
  • Bij rood vlees serveert u een fruitige, aangenaam wegdrinkende, fonkelend rode wijn.
  • Bij gerijpt vlees en wild neemt u een oudere wijn met een geëvolueerde kleur die op zijn toppunt is.
  • Deze kleurentip werkt ook als u wijnen kiest voor bij het dessert of de kaasplank.

Dat klinkt allemaal vrij logisch, want ook bij de gerechten begint u het best met subtiele recepten en bouwt u de intensiteit van de aroma's geleidelijk aan op. Daarom gaan we meestal van start met vis en volgt daarna het gevogelte en het wild, om af te sluiten met kaas, foie gras en het dessert. In die volgorde kunt u bijvoorbeeld foie gras perfect combineren met een likeurachtig wijntje. Serveert u foie gras aan het begin van de avond, ook al zondigt u zo tegen de regels van de gastronomie? Kies er dan een veel minder zoete wijn bij.


Enkele grote klassiekers

Wie met succes wil freewheelen, moet eerst en vooral zijn klassiekers kennen. Voor de wijnen bij de maaltijd kunt u natuurlijk improviseren, maar er zijn een aantal topcombinaties waarmee u tijdens de feestdagen gegarandeerd succes oogst.

Oesters +

Champagne (Champagne Brut Zero Tarlant) 

of

Muscadet (Muscadet/Lie 2016 l'Or Luneau-Papin)

Kreeft +

Champagne (Champagne Brut 2004 Vincent Couche) 

of

Witte Graves (Ch. Carbonnieux Blanc 2016 Pessac-Leognan)

Kaviaar + Champagne (Champagne Brut 'Grande Sendrée' 2008 Drappier)
Gerookte zalm +

Pouilly-fumé (Pouilly-Fumé 2017 De Ladoucette) 

of

Witte wijn uit het Zuidwesten van Frankrijk (Jurancon Sec 2016 Clos Lapeyre)

Schelpdieren + Witte wijnen uit de Loirestreek (Sancerre blanc 2017 Domaine Vacheron)
Gevogelte

+

Witte Bourgogne (Meursault 2016 Domaine Serrigny) 

of 

Cru's uit de Beaujolais (Morgon 2016 Belle Vue Daniel Bouland)

Rund + De klassiekers uit Bordeaux (Ch. de Sales 2010 Pomerol)
Wild +

Rode Bourgogne (Marsannay 2016 Clos du Roy Dom. Sylvain Pataille) 

of 

Goede Rhônewijnen (Chateauneuf-du-Pape 2015 Dom. de Beaurenard)

Foie gras +

Likeurachtige Bordeaux (Sauternes Barsac 2006 La Pachere Ch. Massereau) 

ou 

Champagne (Champagne Brut Dom. Perignon 2009)

En bij de kaas combineert u één wijn met één kaas of een assortiment wijnen met een kaasschotel.