Graines de Curieux werd gesticht door drie jonge Belgische agronomen, Isabelle Coupienne, François Gilbert de Cauwer en Eddy Montignies. Hun challenge? Quinoa – een plant uit Zuid-Amerika - op Belgische bodem telen, in de streek van Namen.

Een Belgische project voor lokale duurzaamheid

Ze kwamen op het idee aan de universiteit in 2012. Tijdens een cursus werd uitgelegd dat de plant in moeilijke omstandigheden (water, zilt en temperatuur) kan groeien. Ze zagen enkele mogelijkheden: duurzame landbouw, nieuwe gewassen in België en een groter aanbod op de wereldmarkt. Ook ontdekten ze dat het graan een hoge voedingswaarde heeft en dat het compatibel met biologische landbouw is.

Hun uitdaging werd bekroond met succes want vandaag produceren ze de eerste Belgische quinoa. Dit is niet alleen een première, maar ook een must voor het milieu. Dankzij het telen van dit nieuw gewas kan namelijk de import beperkt worden.

Een groter Belgisch avontuur

Met die ervaring op zak besloot het team om met andere granen verder aan de slag te gaan. Ze hebben een systeem opgesteld dat het mogelijk maakt voor lokale boeren om biologisch weinig of niet bekende gewassen te telen. Vandaag biedt Graines de Curieux volgende producten aan:

  • Havervlokken,
  • Boekweit,
  • groene linzen,
  • camelina-olie,
  • koolzaadolie,
  • chocolade zandkoekjes,
  • En sinds kort vind je ook een volkorenmeel van oude graansoorten bij Rob!

Alleen maar goede dingen!

100% Belgisch, 100% biologisch

Het project, goed uitgevoerd van begin tot eind, heeft geresulteerd in een systeem waar iedereen baat bij heeft! Graines de Curieux werkt samen met biologische landbouwers die granen telen in België, volgens de strikte specificaties van Graines de Curieux. Het bedrijf zorgt dan voor de verkoop van deze prachtige lokale en biologische producten zodat u ze bij Rob kan terugvinden! Fijn toch, zo’n bio, lokaal en duurzaam merk!