Ingrediënten (voor 4 personen):

  • Dubbelgebakken wit brood ‘Rob’ - 4 sneedjes
  • Boschampignons (hoorn des overvloeds, cantharel, stekelzwam) - 160 g
  • Gekookte ham ‘Duke of Berkshire’ - 4 fijne sneedjes
  • Kaas Vacherin Fribourgeois - 4 sneedjes
  • Bechamelsaus - 1 dl
  • Bieslookolie 
  • Witloof uit volle grond - 4 stronken
  • Geklaarde boter 
  • Fijn ongeraffineerd zout en witte gemalen Muntok peper

Bereiding:

  1. De vier witloofstronken halveren en in een ovenvaste kom plaatsen met een bodempje water, klontje boter, zout en peper en een klontje suiker. Laat één uur op 170°C gaar worden. 
  2. Maak de bechamelsaus met 2 dl melk, 10 g gesmolten boter, 10 g bloem, zout, peper en nootmuskaat: laat de boter smelten. Voeg nadien de bloem toe en laat zacht koken. Daarna de melk toevoegen, en het geheel 5 minuten laten koken en op smaak brengen met peper en zout.
  3. Kuis de champignons en snijd in stukken.  
  4. Bak ze kort in geklaarde boter op een hoog vuur. Kruid volgens smaak.
  5. Beleg een boterham met een snede ham, een halve witloof, een beetje bechamelsaus, de boschampignons en ten slotte de kaas vacherin fribourgeois.
  6. Plaats onder de grill gedurende 5 à 6 minuten. Besprenkel nadien met wat bieslookolie.