Bij Rob vind je maar liefst 70 verschillende soorten honing en een tiental afgeleide producten. Zoem dus gerust langs onze rekken en vind de perfecte honing die je smaakpapillen verwent, je inspireert in de keuken en tal van natuurlijke gezondheidsvoordelen biedt!


Bloemen en bijen: goed voor elkaar én de mens…

Van een win-winsituatie gesproken: bijen spelen een cruciale rol bij de bestuiving van planten, die op hun beurt pollen en nectar produceren. Dat zijn de grondstoffen waarmee bijen honing maken. En dat is dan weer goed nieuws voor iedereen: honing en alles wat er in een bijenkorf wordt geproduceerd, heeft tal van voordelen!

Om dit natuurwonder beter te begrijpen, gaat er natuurlijk niets boven een bezoekje ter plaatse. Daarom gaat Rob regelmatig langs bij zijn partners. Wil een klant meer informatie over de producten in de winkel? Geen probleem: het team van onze kruideniersafdeling is een kijkje gaan nemen achter de schermen van de bijenkorven en heeft het atelier van Xavier Rennotte bezocht.

Lees het etiket!

Honing is een natuurproduct bij uitstek , net zoals mineraalwater. Toch moeten ‘goudzoekers’ attent blijven, want soms zitten er onaangename verrassingen in het potje. Toevoeging van suiker, mengeling van honingsoorten van onduidelijke oorsprong of pasteurisatie, om er maar een paar te noemen. Lees het etiket dus aandachtig: staat er een herkomstaanduiding of certificering op? Dan weet je dat je een potje kwaliteitshoning in je handen hebt. Voor de rest volg je gewoon je smaakpapillen.

Bij Rob hebben we een zwak voor imkers die de natuur respecteren, volgens een bepaalde methode werken en garant staan voor de kwaliteit van hun producten. En als ze het met ons hebben over terroir, cru of oogstjaar, weten we bij Rob dat we te maken hebben met kwekers die knowhow combineren met een passie voor kwaliteitsvolle producten.

Bijenkorven op het dak van Rob, al sinds 2014

Met de hulp van gediplomeerd imker en gepassioneerd honingproducent Xavier Rennotte heeft Rob zich aan een nieuw avontuur gewaagd: stadshoning. De omgeving van onze winkel is een echt bijenparadijs: parken en tuinen vol bloemen, water dichtbij, minder pesticiden dan op het platteland en een iets hogere temperatuur in de stad ... Tijdens het hoogseizoen tellen elk van de 3 bijenkorven op ons dak tot wel 60.000 bijen. En als het weer meevalt, produceren we tot 100 kg honing van Woluwe by Rob per jaar.


Hou vanaf eind augustus of begin september onze social media in de gaten, want daarop maken we bekend wanneer onze eigen honing van het jaar in de rekken staat!


Honing in de keuken

Honing is een veelzijdig product: natuurlijk kun je het zo op een boterham (of zelfs gewoon met een lepeltje) eten en helpt het bij een hardnekkige verkoudheid, maar daarnaast zijn er nog talloze culinaire mogelijkheden. Grote chefs gebruiken honing al lang in de keuken. Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan:

  • vlees lakken (eend met oranjebloesemhoning of duif met kastanjehoning);
  • groenten karamelliseren (worteltjes met honing en tijm, op lage temperatuur in de oven gedroogde tomaten met vloeibare acaciahoning);
  • vis marineren (zalmcarpaccio met honing van Rob en cider, besprenkeld met pollen);
  • pikante gerechten verzachten (in een vinaigrette met specerijen of om een in curry bereide lamsschenkel te bestrijken);
  • sauzen een originele twist geven (saus met sjalot, rode ui, tijm en rode wijn voor bij riddervis);
  • desserts net dat tikkeltje zoeter maken (madeleines) …

miel

Honing bestaat in talloze kleuren en smaken: van heel licht tot donkerbruin, met een subtiel of intens aroma, met een plantaardige, bloemige of fruitige smaak... Wil je de subtiele smaakeigenschappen van honing optimaal in je gerecht proeven? Verhit hem dan niet te erg tijdens de bereiding.

De gezondheidsvoordelen van honing en bijproducten

Honing is een veelzijdig product met heel wat voordelen, en niet alleen op het vlak van smaak. Manuka honing staat bijvoorbeeld bekend om zijn antibacteriële eigenschappen dankzij heel geconcentreerde actieve bestanddelen.

In de kleine koelkast van Robs honingafdeling vind je allerlei andere bijenproducten uit het Aristée-assortiment van onze partner Pollenergie, die gespecialiseerd is in pollen en apitherapie. Wat zijn die voordelen dan?

pollen >> voedingswaarde / energie – antioxidanten – natuurlijke bescherming – inwendig evenwicht, omdat het pollen vers wordt ingevroren!

propolis >> bescherming / beter immuunsysteem dankzij de hoge concentratie polyfenolen!

gelée royale fraîche >> intellectuele en fysieke energie / geconcentreerde hoeveelheid vitamines en mineralen.

Kortom: alles wat uit een bijenkorf komt, is een geschenk van de natuur. En als je als fijnproever al verknocht was aan de zoete smaak van dit product, zijn de andere voordelen ervan alleen maar mooi meegenomen!