Dankzij hun capsaïcine zijn pepers uitstekend voor het behandelen van griep, verkoudheden en cardiovasculaire aandoeningen. Pepers hebben een atibacteriële, antiseptische, diuretische, zweetdrijvende en digestieve werking.Bij extern gebruik bewijzen ze goede diensten tegen artritis, reumatiek en dystrofie.

De vitamines in pepers

  • Vitamine A: Vergemakkelijkt de stofwisseling en de binding en de opname van aminozuren en eiwitten.
  • Vitamine E: Deze vitamine spelt een antitoxische rol in ons organisme. Aangezien ze vetoplosbaar is dringt ze gemakkelijk door in de cellenstructuur van de huid en remt daar oxdatiefenomenen af die schadelijk zijn voor de gezondheid en het verouderingsproces op gang brengen.
  • Vitamine C: Telkens ons organisme verzwakt is een blootgesteld aan ziekteverwekkers, hebben we vitamine C nodig om ons afweersysteem te ondersteunen in zijn strijd via de witte bloedcellen. Ascorbinezuur versterkt onder andere de wand van de haartvaten in de perifere bloedsomloop. In pepers zit bijzonder veel van deze vitamine: 100g droog product bevatten 120 mg vitamine C.
  • Vitamine K: Een vitamine dat hemostatisch wordt genoemd vanwege zijn rol in de coagulatie of bloedstolling en zijn helende werking.
  • Vitamine PP: in tegenstelling tot de meeste andere vitamines blijft vintamine PP ook aanwezig in de gedroogde peper. Het belangrijkste kenmerk van vitamine PP schuilt immers daarin dat het onveranderd blijft doorhen de tijd.