Pasen staat voor de deur! Dit feest staat helemaal in het teken van de lente, het seizoen waarin de natuur weer tot leven komt. We hebben zelfs al genoten van de eerste mooie lentedagen. Dit is ook de perfecte gelegenheid om de eerste wijnen van 2018 te proeven en te smullen van Belgische asperges, artisjokken, robijnrode radijsjes en ... lamsvlees, natuurlijk! Maar dan volgt de keuze: kies je voor melklam, een gebraden lamsbout, een zeven uur lang gegaarde lamsschouder, gegrilde lamskoteletten ...? En minstens even belangrijk: welke wijn serveer je erbij?

Krachtige wijnen

Over het algemeen is lamsvlees fijn en mals, maar het heeft ook een uniek (en soms zelfs vrij uitgesproken) karakter. Serveer je een gekonfijte lamsschenkel, een zeven uur lang gegaarde schouder of een lamsstoofpotje? Dan ga je het best op zoek naar een fles wijn met hartige toetsen die daar goed bij passen. Meestal is dit een goed gestructureerde, redelijk stevige rode wijn, die (dit is belangrijk!) tegelijk elegant en verfijnd is. Als hij een paar jaar in de kelder heeft doorgebracht, is dat een pluspunt.

préparation_agneletStreekgebonden combinaties

Meestal is het een goed idee om een gerecht en een wijn uit dezelfde streek met elkaar te combineren. Als beide uit dezelfde regio komen, gaan we ervan uit dat hun smaken door de jaren (of zelfs eeuwen) heen naar elkaar toegegroeid zijn. De geitenkaas uit Chavignol is bijvoorbeeld zo geëvolueerd dat hij perfect past bij de sancerre uit hetzelfde dorp. Of is het omgekeerd? Misschien zijn de plaatselijke wijnbouwers hun wijn wel zo gaan vinifiëren dat hij perfect samengaat met deze crottin.

Hetzelfde geldt voor het paaslam: daarbij denken we meteen aan een pauillac, want in Pauillac worden ook lammeren met een erg typerende smaak gekweekt. Met zijn uitgesproken tannines past deze intense bordeaux van de linkeroever daar perfect bij. En als de wijn dan ook nog van edele druiven is gemaakt, is het helemaal een gedroomde combinatie. De Lacoste-Borie uit het prachtjaar 2015 past als geen ander bij een feestelijk stukje paaslam.

Voor ons lamsvlees uit de Pyreneeën gaan we op dezelfde manier te werk: hierbij stellen we een wijn uit het zuidwesten voor, zoals een cahors of een fles Peyrouzelles 2017, een gaillac van het domein Causse Marines.

Bij ons lamsvlees uit de Lozère is de keuze ruimer: serveer bijvoorbeeld de fijne grenache languedoc G230 uit 2015 van het domein Turner Pageot of de Châteauneuf-du-Pape uit 2006 van Mas Saint-Louis. Door de jarenlange rusttijd heeft deze wijn een wervelende complexiteit ontwikkeld. Of waarom geen Grand Rouge uit 2015 van Peter Fischer van Château Revelette, een frisse mediterrane wijn met een beschermde geografische aanduiding?

Een Engelse lamsbout met munt past uitstekend bij een wijn uit de Nieuwe Wereld, want door hun rijping op hout krijgen deze wijnen een muntachtige toets. Daarbij denken we vooral aan de zinfandel Old Vines uit 2015 van Bogle Vineyards.

Lamskotelet met een fijn wijntje

Bij melklammeren raden we een wijn met een erg verfijnd, delicaat profiel aan. Heb je er al aan gedacht melklam met een bourgogne of beaujolais te combineren? Probeer bijvoorbeeld een Savigny-Les-Beaune 1er Cru La Dominode uit 2015 van het domein Serrigny of een Morgon Bellevue op schist uit 2016 van Daniel Bouland. Deze wijnen hebben genoeg structuur, maar overheersen de fijne textuur van het vlees niet.

Hou je niet zo van rode wijn? Dan bevelen de experts in onze wijnkelder je met plezier een witte wijn aan. De witte Vacqueyras Passion uit 2016 van het domein Les Ondines van Jérémy Onde is een fenomenale wijn die verrassend goed bij koteletjes van melklam past.

In de beenhouwerafdeling van Rob vind je maar liefst zeven verschillende soorten lam en in onze e-shop of bij Rob The Cellar bieden we tientallen bijpassende wijnen aan.

Leve de lente!