Door te surfen op deze site aanvaardt u het gebruik van cookies. Cookies zijn tekstbestandjes die opgeslagen worden in uw browser en die uw surfervaring op deze site aangenamer maken. Meer weten.

Lichtmis op 2 februari? Pannenkoeken bij Rob!
Lichtmis komt eraan! Over een paar dagen is het dus tijd om je pannenkoekenpan boven te halen. Voor wie het traditionele recept voor pannenkoeken wat te saai vindt, heeft Rob een paar originele tips. Ontdek hoe je van een eenvoudige pannenkoek een echte verwennerij maakt.
Eerst een stukje geschiedenis ...
Maria-Lichtmis werd lang in verband gebracht met de Lupercalia, een volksfeest uit het oude Rome in het teken van de vruchtbaarheid en het vee. Toen het feest in de zestiende eeuw een religieus tintje kreeg, werd Maria-Lichtmis (of gewoon Lichtmis) omgevormd tot de dag waarop Jezus in de tempel werd gepresenteerd. De kaarsen die men op deze dag aansteekt, staan symbool voor het licht dat hij in de wereld brengt. Tegenwoordig is het vooral een leuk volksfeest waarop jong en oud met veel smaak pannenkoeken eet.
Pannenkoeken opgooien
Een lekker warme pannenkoek op Lichtmis is het ideale middel tegen de winterkoude. Pannenkoeken zijn niet alleen lekker, hun kleur en vorm doen ook denken aan de zon. Maar waarom worden ze eigenlijk opgegooid tijdens het bakken? Volgens de bekendste traditie hield je in je rechterhand de pan vast en links een gouden munt. Viel de pannenkoek mooi terug in de pan, dan bracht dit de rest van het jaar financieel geluk. In de middeleeuwen geloofden mensen dit echt, maar tegenwoordig is het vooral lachen geblazen wanneer iedereen toekijkt welke stunts je uithaalt om je pannenkoek netjes op te vangen.
Aan het beslag met onze chef banketbakkerij
Kakelverse eieren, extra vloeiende bloem, echte hoeveboter en volle melk: voor onweerstaanbare pannenkoeken is de kwaliteit van je ingrediënten cruciaal!
Met enkele professionele tips maak je niet alleen een geslaagde kom beslag, maar bak je ook moeiteloos de perfecte pannenkoek.
- Het maakt niet uit in welke volgorde je de ingrediënten toevoegt.
- Voeg gesmolten boter toe aan het beslag.
- Meng alles goed door elkaar in je blender.
- Zeef het beslagom eventuele klonters eruit te halen.
- Laat het beslag ongeveer een uur op kamertemperatuur rusten.
- Voeg geen extra vetstof in je antiaanbakpan toe.
- De eerste pannenkoek is een ‘opwarmertje’ voor je pan, maar gooi hem niet weg! Dit voorproefje is ideaal om de smaak en de textuur van je pannenkoeken te controleren.
Pannenkoekenparade op tafel elke dag!
Van pannenkoeken smul je met Lichtmis, met carnaval of gewoon als je er zin in hebt! Dun of dik, met tarwe- of boekweitmeel, ‘pancakes’ of poffertjes, crêpes Suzette of met beurre noisette ... Er zijn zo veel mogelijkheden! Laat je fantasie de vrije loop. Geef je beslag bijvoorbeeld een persoonlijke toets met oranjebloesems, vanille uit Madagaskar, citrusschillen, bier of een fruitige alcoholische drank.
Pannenkoeken op z’n Belgisch, op z’n Frans ... of met een exotische toets?
Voor een onvergetelijke pannenkoek ‘van bij ons’ gebruik je bijvoorbeeld en smeuïge smeerpasta met hazelnoten en honing , karamel met Luikse siroop van Eugène, speculoosroomijs van Peter et Lila, honing van Rob of marmelade van bloedsinaasappellen.
Wie een vleugje Frankrijk op z’n bord wil, vindt bij Rob ook Angelina, gezouten boterkaramel 'Salidou' van Maison d’Armorine, fruitlekkernijen met framboos van La Mère Richard, vanillesuiker met bourbonvanille van La Pâtelière, etc.
Het kan natuurlijk ook exotischer ...
- ...met de kleur van groene matchathee uit onze Comptoir des Epices,
- ...met een scheutje ahornsiroop van Sprague’s en stukjes pecannoot eroverheen,
- ... met een laagje lemon curd van Tiptree Wilkin & Son,
- ... met een carpaccio van lange ananas uit Togo met basilicum, bruine suiker en een scheutje rum van Plantation,
- ... of met een beetje kokospassievruchtconfituur van L’Epicurien ?
Graag verse pannenkoeken, maar geen zin om zelf aan het bakken te slaan? Kom dan op zaterdag 2 februari naar Rob.
Vanaf 9 uur zijn onze banketbakkers druk in de weer aan de ingang van de winkel. Biologische eieren van Ferme des Coudriers, verse melk van Sacré Willy, meel van Moulins Bodson, zachte biologische hoeveboter van Mathot : meer hebben ze niet nodig om smakelijke pannenkoeken uit hun pannen te toveren! Proef ze versgebakken en ga naar huis met onze huisbereide pannenkoeken , die net smaken alsof je ze zelf hebt gemaakt (we verklappen je zelfs ons recept!). Bak je ze liever zelf? Ga dan voor ons doe-het-zelfpakket met het recept en alle ingrediënten voor een dertigtal stuks!
Kers op de taart … euh pannenkoek
Heb je al gedacht aan biocider van Eric Bordelet voor bij de pannenkoeken? Of ze nu zoet of zout zijn, deze cider past er perfect bij. Hij stelt vershcillende varianten voor van zijn bruisende appelwijn: Tendre, Brut Tendre en Authentique. Of probeer eens zijn heerlijke perenwijn ...