Een verticale akker in het midden van de stad? Ja, dat lees je goed! De stadsboerderij MicroFlavours Brussels is het concept van twee jonge ondernemers met een originele visie op landbouw die ons erg aanspreekt. Én ze houden van goede producten!


Stadslandbouw: een zinvol alternatief

Dario Vunckx en Tom Wilgos zijn al vrienden sinds hun kindertijd. Eind 2017 besloten ze hun krachten te bundelen en richtten ze een eigen stadsboerderij op. Sindsdien kweken ze microscheutjes in de kelder van de voormalige brouwerij Belle-Vue, langs het kanaal in Brussel. Met de hulp van een klein team bio-ingenieurs in opleiding werken ze er hun basisidee verder uit: verse producten telen in de stad en via de korte keten leveren, met een zo klein mogelijke milieu-impact.

Verticale landbouw is 75% productiever dan traditionele landbouw, weet Tom. Zo'n aanpak heeft namelijk geen last van het grillige weer, want alles groeit binnen, onder het zachte licht van ledlampen. Een hydrocultuursysteem vangt water op om de microscheutjes te irrigeren, en de restwarmte van de koelkastmotoren en de lampen houdt de planten lekker warm. Alsof het altijd zomer is, het hele jaar door!

Vandaag spreekt hun onderneming tot de verbeelding van talloze fijnproevers en Brusselse topchefs, die in de rij staan om deze luxeproducten in hun restaurant te laten leveren.

Microscheutjes: echte smaakbommen

Een microscheutje is een zaadje dat gekiemd is op een natuurlijk substraat, zoals jute. De scheutjes groeien maximaal 8 tot 25 dagen, tot de steel en de eerste kleine blaadjes zichtbaar zijn. Dan onderbreken de experts van MicroFlavours Brussels het groeiproces, zodat alles geconcentreerd blijft. Niet alleen de smaken, maar ook de voedingsstoffen en vitamines.

Dit natuurlijke superfood is kraakvers, ondergaat geen enkele bewerking en wordt rauw gegeten. Wil je je 'microgreens' lekker vers houden en er het meeste uithalen? Was ze dan niet, gebruik ze snel en versnij ze pas vlak voordat je je gerecht opdient.

Spelen met smaken, kleuren en vormen op je bord

Daikonradijs, zonnebloem, rucola, bernagie, broccoli, ... Jonge scheuten hebben alles in huis om je hapjes, salades, broodjes, groene sappen of smoothies op te fleuren. Hun smakenpalet varieert van zacht tot pikant, peperachtig, zoet, bitter en nog veel meer... Onze experts helpen je maar al te graag de scheutjes te kiezen die het best bij je gerecht passen.

Door met de kleurtinten en bijzondere vormen van sommige scheutjes te spelen, tover je een mooi, stijlvol gepresenteerd gerecht op je bord.


Ontdek bijvoorbeeld de Rob Special Salad Mix, een subtiele mengeling met microscheutjes van erwten, Oost-Indische kers, mosterd, bieslook, broccoli en shiso.