In de Westhoek, niet ver van Ieper, ontketent een 'wild farmer' nu al enkele jaren een kleine revolutie. Dries Delanote is de man die in het oor fluistert van de groenten en kruiden die op de borden van beroemde koks belanden.


In de tuin van Dries

Le Monde des Mille Couleurs is een wild paradijsje in Ieper. Dries Delanote, een landbouwerszoon die zich verzette tegen de traditionele landbouwmethoden van zijn ouders, droomde ervan een nieuwe weg in te slaan. Hij stapte in 2008 in het avontuur van de permacultuur, op een piepkleine oppervlakte, zonder zich zorgen te maken over zijn opbrengst.  Omdat zijn 'experimenten' succesvol bleken en de vraag van klanten toenam, breidde hij zijn geheime tuintje stukje bij beetje uit. Op enkele percelen daarvan werkt hij nog steeds volgens de principes van de biologische landbouw.

Maar wat is permacultuur nu eigenlijk?

Je kunt iemand die aan permacultuur doet vergelijken met een dirigent, die waakt over de algemene harmonie maar elk instrument zijn stukje laat spelen. Zo creëert hij een natuurlijk, duurzaam ecosysteem zonder ingrepen of producten. De grond wordt zelfs niet omgewoeld, zoals dat wel gebeurt in de biologische landbouw. In de serres van Dries is geen verwarming of lamp te bespeuren. Kippen, vogels en insecten leven er in perfecte harmonie samen met bloemen, planten, groenten en 'onkruid'. 

Dit is niet zozeer een passie, maar wel een levensvisie voor Dries, die biodiversiteit en respect voor de flora en fauna erg belangrijk vindt. De uitdaging is enorm en vraagt veel nederigheid ten aanzien van de grillen van de natuur. Domein Le Monde des Mille Couleurs is dus één groot openluchtlaboratorium. Dries plant, observeert, experimenteert en corrigeert met het grootste respect voor de natuur. Elk seizoen omarmt hij haar verrassingen. 

De tuinman van de chefs

Met zijn buitengewone producten heeft Dries zich ontpopt tot 'tuinman van de chefs', zoals Christophe Hardiquest (Bon Bon**), Florent Ladeyn (Auberge du Vertmont, Frankrijk) en de Brusselse chef-kok Nicolas Decloedt (Humus x Hortense, dat in de We're Smart Top 10 van de beste groenterestaurants ter wereld staat). Deze koks genieten van zijn unieke groenten vol bijzondere en specifieke smaken, maar ook van meer verrassende planten. Zo is er 'champagneblad' (Spilanthes acmella, ook wel 'electric daisy' genoemd), dat in de gastronomie wordt gebruikt door stoutmoedige koks die willen verrassen met het tintelende effect op de smaakpapillen.

 


In onze rekken deze herfst:

Didier Sperandieu, ons hoofd fruit en groenten, kijkt ernaar uit om al zijn ontdekkingen van het seizoen met jou te delen. Op je bord deze herfst: yacon (een aardpeer!), cavolo nero, boerenkool, koolrabi, zoete aardappelen ... en ook prachtige tomaten die Dries oogst tot in november! 

 


Wil jij ook genieten van de bijna 'geheime' en beperkte opbrengst van Le Monde des Mille Couleurs?

Plaats dan snel een bestelling bij onze fruit- en groenteafdeling!