Ingrediënten:

Voor de crumble:

  • Boter - 100 g
  • Lichtbruine suiker - 125 g
  • Bloem - 125 g
  • Vanillesuiker - 5 g 

Voor het soezendeeg:

  • Bloem - 200 g 
  • Eieren - 5 à 7 stuks
  • Boter - 100 g 
  • Suiker - 1 mespuntje 
  • Zout - 1 mespuntje 
  • Water - 250 dl

Voor de patisseriecrème:

  • Eierdooiers - 8
  • Melk - 1 liter
  • Suiker - 200 g 
  • Vanillestokje - 1
  • Maïzena - 90 g 

Voor de gekruide praliné crème:

  • Patisserieroom - 265 g
  • Boter - 265 g 
  • Praliné à l’ancienne - 265 g 
  • Speculoospoeder - 20 g 
  • Suiker, op 121°C gekookt - 125 g
  • Eiwit - 65 g 

Bereiding:

Crumble:

  1. Meng alle ingrediënten samen in volgorde tot het bekomen van een homogeen deeg.
  2. Rol de crumble uit tot een dikte van 2 mm, snijd met de ronde snijvorm cirkels uit die een beetje kleiner zijn dan de omtrek van de soezen (in twee verschillende grootten om het hoofd en het lichaam te maken).

Soezendeeg:

  1. Doe de boter, het water, het zout en de suiker in een kookpot en breng aan de kook. Neem de pot van het vuur zodra het kookpunt bereikt is, verwerk hierin de bloem en laat het deeg goed drogen.
  2. Doe het deeg snel in een andere pot en roer de eieren erdoor. Schep de soesjes op bakpapier (in twee verschillende grootten om het hoofd en het lichaam te maken).
  3. Bak ze met een laagje eigeel en voeg het crumbleschijfje toe volgens het formaat van uw soezen.
  4. Zet ze in de oven op 180° en laat ze 20 tot 25 minuten bakken.

Banketbakkersroom:

  1. Breng de melk aan de kook met de helft van de suiker en de vanille. 
  2. Roer de eierdooiers met de andere helft van de suiker tot een wit schuimmengsel. Voeg de Maïzena toe. Giet de kokende melk beetje bij beetje bij de eierdooiers.
  3. Meng grondig en giet het mengsel weer in de kookpot van de melk. Laat het koken totdat het indikt.

Speculaasroom:

  1. Klop de banketbakkersroom, de boter, de praliné en het speculaaspoeder.
  2. Zodra de speculaasroom goed gemengd is, het hoofd en het lichaam met deze room vullen.
  3. Zet een chocoladekraagje op het lichaam (facultatief) en zet het hoofd er op.
  4. Bestrooi met poedersuiker.