Ingrediënten voor 12 personen:

Voor het zanddeeg:

  • Boter - 150 g
  • Bloemsuiker - 60 g
  • Ei - 1 (50 g)
  • Bloem - 250 g 
  • Amandelpoeder - 35 g 
  • Zout - 1 g

Voor de banketbakkersroom:

  • Melk - 1/2 liter 
  • Eigelen - 3 (60g)
  • Bloemsuiker - 60 g 
  • Maïszetmeel - 50 g 
  • Vanillestokje -1/4 
  • Room (type crème fleurette) - 300 g

Voor de garnituur:

  • 5 bloedappelsienen
  • appelsienengelei

Bereiding:

Voor het deeg:

  1. Meng de boter (op kamertemperatuur) met de suiker en het ei. Voeg nadien de bloem, het amandelpoeder en het zout toe. Meng tot een glad beslag en zet voor 24h in de koelkast. 
  2. Schil de appelsienen zodat enkel het vruchtvlees overblijft. Snijdt ze in fijne partjes en laat ze uitlekken. 
  3. Rol de zanddeeg uit en vorm er taartjes mee. Doorprik de bodem van de taartjes een aantal keren met een vork en bak ze ongeveer 15 min. op 180 °C tot ze lichtbruin zijn. 

Voor de room:

  1. Breng de melk aan de kook met het vanillestokje. Meng de eigelen met de suiker en voeg nadien de Maïzena toe. Voeg dit mengsel toe aan de melk wanneer die kookt. Breng het geheel opnieuw aan de kook. 
  2. Laat de banketbakkersroom afkoelen en voeg de room (crème fleurette) - voor 3/4 opgeklopt - toe. Dresseer de taartjes met de banketbakkersroom en garneer met de appelsienen. Werk af met een dun laagje appelsienengelei.