De gerenommeerde wijnstreken in Frankrijk, Spanje en Italië kennen we natuurlijk al lang, maar we besteden vaak te weinig aandacht aan wijnen uit verborgen paradijzen, afgelegen eilanden of kusten afgeschermd door natuurelementen. Dankzij moedige piraten kunnen we toch genieten van kostbare flessen uit deze verre oases.


Sicilië

Sicilië stond ooit bekend om zijn kwantiteit, maar brengt tegenwoordig meer en meer kwaliteit voort. In het hart van dit betoverende eiland, op de flanken van de Etna, zijn er veel nieuwe initiatieven waardoor de unieke druiven, geteeld op vulkanische grond, ten volle tot uiting komen in de Siciliaanse wijnen. U vindt er overal adembenemende landschappen en wijnen met een sterk karakter, zowel rode als witte.

Madeira

Deze Portugese archipel ligt in de Atlantische Oceaan, ongeveer 700 kilometer van de Marokkaanse kust. Het is een echt paradijs voor natuurliefhebbers die houden van wandelen. Maar er ligt ook een opmerkelijke wijnstreek verscholen: hier ligt de oorsprong van de madera, een likeurachtige drank die ontstaat door wijn te laten muteren. Tijdens dit proces voegt men alcohol toe aan de wijn om de gisting te stoppen, zodat een deel van de suikers in de wijn behouden blijven. Vroeger werden wijnen zo behandeld om ze langer houdbaar te maken voor lange reizen in warme, vochtige scheepsruimen. Om de warmte in de schepen die de wijn in de 18e eeuw exporteerden na te bootsen, wordt madera doorgaans 'gekookt'. Voor de beste madera's gebruikt men dan weer een apartere techniek.

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is een droombestemming voor natuurliefhebbers, maar heeft ook al een veertigtal jaar enkele wijnstreken. Het plaatselijke motto wat de druivenrassen en wijnbouwtechnieken betreft? 'Vrijheid, blijheid'. Toch zijn er ook hier bepaalde trends: de rassen sauvignon, chardonnay en pinot noir vindt u hier vaak terug. Weet u niet goed waarmee te beginnen? Trakteer uzelf dan als kennismaking op een paar flessen van het iconische Cloudy Bay, dat in 1985 werd opgericht. Deze wijnmakerij dankt haar naam aan de oostelijke punt van de Wairau-vallei, die dan weer haar naam kreeg van de beroemde ontdekkingsreiziger kapitein Cook toen hij in 1770 in Nieuw-Zeeland voet aan wal zette. De naam verwijst trouwens niet naar de wolken, maar naar het troebele water in de baai.

Californië

De geschiedenis van Napa Valley begint in de 18e eeuw, toen Spaanse franciscanenmonniken in de buurt van de baai van San Francisco aan wal kwamen. Een van deze missiegroepen vestigde zich in 1823 in Sonoma en de eerste wijnranken werden geplant op een steenworp van wat niet veel later Napa Valley zou worden. Vandaag komt het merendeel van de Amerikaanse wijnen uit Californië. De kwaliteit van deze flessen moet zelfs niet onderdoen voor die van de traditionele Europese wijnen.