Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 3 rode bieten
  • 4 sinaasappels
  • 2 el honing
  • 2 blokken halloumi
  • 100 g sla naar keuze
  • 1 klein bosje munt
  • 1/2 tl komijn
  • 1 el ciderazijn
  • Fleur de sel
  • Chilivlokken of -poeder
  • Peper
  • Olijfolie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Maak de rode bieten schoon met een borsteltje. Wikkel ze apart in aluminiumfolie en gaar ze gedurende 1 uur in de oven (middelgrote rode bieten).
  2. Rasp de schil van 1/2 sinaasappel en zet opzij.
  3. Snijd de sinaasappels in partjes en zet opzij. Pers alle sap uit de overgebleven kernen.
  4. Meng het sinaasappelsap met de geraspte schil, de honing en een snuifje chili. Snijd de halloumi in schijfjes en schik ze op een schotel. Giet het sap over de halloumi. Dek de schotel af met vershoudfolie en zet in de koelkast.
  5. Haal de rode bieten uit de oven en laat ze afkoelen. Schil ze en snijd ze in vier. Meng de rode bieten in een kom met een scheutje olijfolie, een snuifje fleur de sel, de ciderazijn en de komijn. Zet opzij.
  6. Verhit een (grill)pan. Bak de halloumi een paar minuten aan elke kant tot hij mooi goudbruin is (zonder vetstof). Voeg dan de marinade toe en laat nog enkele minuten bakken, tot het sap bijna volledig verdampt is. 
  7. Schik wat sla in een bord en vul aan met enkele stukjes rode biet, halloumi en sinaasappel. Werk af met wat muntblaadjes, een scheutje olijfolie, een snuifje fleur de sel en peper naar smaak.

Een recept van Stoempitup