Verfijnde gerechten eet je niet, die beleef je. Met al je zintuigen.  Dat begint al bij het zicht: zodra we het gerecht op tafel zien verschijnen, loopt ons het water al in de mond.  Met deze tips van Rob ontdek je in een oogopslag hoe je gerechten natuurlijk kleurt en op een originele manier extra pit geeft!

De kracht van kleuren

Onze hersenen linken heel wat kleuren automatisch aan een bepaalde betekenis. Zo wordt roze meestal met zoet geassocieerd, terwijl blauw en groen staan voor bitterheid of oxidatie. Rood, oranje en geel wekken onze eetlust dan weer het sterkst op.

Door de natuurlijke kleur van voeding te veranderen, experimenteer je met nieuwe visuele ervaringen, doorbreek je die vaste patronen en zijn je gasten gegarandeerd verrast wanneer ze hun bord zien!

Allereerst wat stof voor onze grijze massa ...

Moeder Natuur heeft ons gezegend met een adembenemend kleurenpalet: specerijen, bloemen, kruiden, groenten, fruit ... Heel wat plantaardige of dierlijke producten hebben van nature een opvallende kleur.  En als zo'n felgekleurd natuurlijk ingrediënt ook goed is voor onze gezondheid (antioxidanten, essentiële aminozuren, vitamines, goede invloed op de spijsvertering, genezende werking), dan zijn we helemaal verkocht!

Afhankelijk van de verdunning van het extract, de infusietijd, de concentratie van het aftreksel of de hoeveelheid poeder die je gebruikt, kun je elk gerecht verfraaien met een hele waaier aan kleuren.  Zo is het altijd beter om vloeistoffen zo veel mogelijk te reduceren, zodat het vocht verdampt en het pigment geconcentreerder wordt.

Om even herinneringen aan de fysica- en scheikundelessen op te roepen: zuurstof, licht, warmte, de zuurtegraad en bepaalde stoffen (zoals natriumbicarbonaat) kunnen het resultaat ook beïnvloeden.  Bijvoorbeeld: door een zuur (zoals citroenzuur) toe te voegen, fixeer je de kleur, maar kun je de kleur ook veranderen ...

epices de différentes couleurs dans des sacs

Alle kleuren van de regenboog?

Zwarte rijst, groene yoghurt, blauwe cheesecake, roze melk, rode pannenkoeken, oranje suiker: met een witte basis kun je bijna alle zoete en hartige ingrediënten en drankjes een originele kleur geven. Laat je fantasie dus de vrije loop en kleur erop los! 

Maar let op als je de smaak van je ingrediënten niet mee wilt veranderen. Sommige natuurlijke kleurstoffen, zoals kerrie en kurkuma, hebben namelijk een erg uitgesproken smaak die je in het gerecht zult proeven.   Slechts weinig natuurlijke (plantaardige of niet-plantaardige) kleurstoffen hebben een neutrale smaak, zoals actieve kool, karmijnzuur, spirulina, saffloer en anatto.  Wil je een gerecht een ander kleurtje geven zonder dat je er iets van proeft? Dan zijn kunstmatige kleurstoffen de gepaste optie.

Bij Rob vind je een waaier aan natuurlijke kleurstoffen:

  • peterselie, spinazie, matcha > groen
  • saffraan, kurkuma, kerrie > geel
  • paprika > oranje/rood
  • rode biet, wijn, veenbessen > roze/rood (afhankelijk van de verdunning)
  • blauwe bosbessen, zwarte bessen, rodekool > blauw/paars
  • cacao > bruin
  • actieve kool, inktvisinkt > grijs/zwart

pâtes coloréesMet Rob geef je je gerechten extra kleur ...

Op zoek naar ideetjes om je gerechten meer kleur te geven?

  • Strooi voor het bakken wat actieve kool over je vlees om het zwart te maken. Naast groene asperges of rode gekonfijte tomaten ziet zwart vlees er origineel en mooi uit.
  • Meng verdund peterselie- of spinaziesap door aardappelpuree met wasabi en leg er een stukje zalm op.
  • Pocheer peren in veenbessensap in plaats van rode wijn.
  • Geef je hardgekookte eieren een rood jasje door ze in rodebietensap te marineren.
  • Voeg matchapoeder toe aan je witte chocolademousse, koekjes of cupcakes.
  • Versier de rand van je cocktailglas met gekleurde suiker.

Leef je uit met deze natuurlijke kleurstoffen en tover naar hartenlust kleur in je gerechten. Heb je advies nodig? Dan staat Rob voor je klaar!