De kleur van de thee

Zwart, groen, blauw, wit, geel, ... Nee, het zijn geen grillen van de natuur of de vrucht van een ambachtelijke producent met veel fantasie. De theeblaadjes hebben echt een andere kleur, afhankelijk van de graad van droging, oxidatie of fermentatie. In Afrika zijn er zelfs paarse theeblaadjes: de chai ya zambarau wordt geteeld in Kenia en heeft naast zijn zachte, paarse kleur bij infusie ook subtiele gejodeerde toetsen.

ZEG NIET ZOMAAR THEE

  • THEE
    is een drankje dat uitsluitend wordt verkregen uit de blaadjes van de theeboom. Nadat ze 3 tot 4 minuten worden ondergedompeld in water dat nét niet kookt (het gebrek aan zuurstof voorkomt dat de parfums tot expressie komen), ontwikkelen ze hun aroma’s en in meer of mindere mate ook theïne (of cafeïne, want het is dezelfde molecule), afhankelijk van hoelang de thee kan trekken.
  • KRUIDENTHEE
    wordt gemaakt met bloemen, planten, kruiden, fruit of groenten die iets langer (10 tot 15 minuten) trekken in kokend water. Deze thee bevat geen cafeïne.
  • INFUSIE, MACERAAT EN DECOCT
    zijn termen die verwijzen naar technieken voor de bereiding van thee. Bij een infusie wordt er water dat gekookt heeft over de ingrediënten gegoten, terwijl bij een decoct (of afkooksel) alles een tijdje samen heeft gekookt. Een maceraat is een koud aftreksel. De ingrediënten trekken dan urenlang in koud water.

Onze partner Kaori raadt enkele subtiele food pairings aan:

KOUDE WITTE THEE met mozzarella en burrata

WARME MATCHA THEE met witte chocolade

JAPANSE GROENE THEE met verse geitenkaas, of geitenkaas en combava

KOUDE MATCHA THEE met roze pompelmoes

GEROOKTE ZWARTE THEE LAPSANG SOUCHONG met sashimi van zalm en heldere sojasaus, of witte, vette vis

OOLONG THEE bellotaham op een vulkaanbord, of pittige gegrilde kip