Thee vind je in elke zichzelf respecterende supermarkt of voedingswinkel en in gespecialiseerde theewinkels. Bij Rob The Gourmets’ Market gaan we een stapje verder: wij bieden een indrukwekkende, verfijnde selectie theevariëteiten van de meest luxueuze theemerken aan!  Voor elke stemming en elk moment van de dag vind je bij ons de ideale thee. Kies de thee die het best bij je past en zet hem op de juiste manier. Zo komen de subtiele aroma's optimaal vrij en geniet je met volle teugen van een rustgevend theemoment.

Van de theeplant tot in je theepot

De theeplant komt oorspronkelijk uit Azië en groeit het best op hoge, warme en vochtige plekken.  Drie tot vier jaar na het planten draagt de struik vruchten en vanaf dan kan er tot vier keer per jaar thee worden geoogst.  Voordat de thee in je kopje belandt, doorlopen sommige variëteiten wel 14 transformatiestappen om hun karakter en de subtiele aroma's die eigen zijn aan hun land van afkomst, te ontwikkelen.

Of hij nu groen, geel, wit, blauw of zwart is: alle thee is afkomstig van dezelfde plant. Het is de verwerking van de blaadjes die de thee zijn typische kleur geeft (mate van droging, oxidatie of gisting).

Eén plant, talloze eigenschappen

De kwaliteit van thee hangt af van verschillende factoren: de hoogte waarop de struiken groeien, of de blaadjes handmatig geplukt worden, de selectie van de blaadjes, of de thee gemengd is of niet ... Daarnaast is een goede wisselwerking tussen de bodem, de plant en het talent van de ambachtelijke producent die alle productiestappen perfect onder de knie heeft, essentieel.

Uiteraard is het niet altijd eenvoudig om te weten welke weg een theesoort al heeft afgelegd. Let bij het kiezen van thee dus op de volgende punten:

  • Wat zie je in het theezakje of de losse thee? Zijn de blaadjes opgerold, in stukjes gebroken, verpulverd of tot poeder gemalen? Zitten er steeltjes, bloemen, planten, kruiden of specerijen in de mengeling? 
  • Lees de vermeldingen op de verpakking.  Staat er een klasse (reeks hoofdletters) op? Hoe langer de letterreeks, hoe hoger de kwaliteit.  Kijk na of er kunstmatige aroma's in de thee zitten, want deze doen vaak afbreuk aan de authentieke smaak.  Controleer de houdbaarheidsdatum en respecteer die ook!   Hou tot slot in het achterhoofd dat vermeldingen zoals 'bio' of 'ambachtelijk' niet altijd een maatstaf zijn voor de smaak van de thee.
  • Ga liever voor een gerenommeerd, kwaliteitsvol theemerk of een unieke, kleinschalig geproduceerde thee dan voor de grote distributiemerken.

Thee van de bovenste plank

Het assortiment van Rob telt zo'n 200 theevariëteiten van 14 verschillende merken, in zakjes of los, van zeldzame grand cru's tot evenwichtige blends.

Ladurée, Mariage Frères, Dammann, Kusmi, Fauchon, Angelina, Taylors Harrogate, Harney & Sons, Les Thés de la Pagode, English Tea Shop …: elk van deze merken heeft een uitstekende reputatie, een uniek aanbod en een reeks goed bewaarde geheimen. 

Daarnaast vind je bij ons merken zoals Anassa, Clearspring, Comptoir des Epices en Keiko, die stuk voor stuk garant staan voor een uitmuntende expertise en kwaliteit.

Thee voor elk moment van de dag

Thee is gezond voor lichaam en geest: sommige soorten geven je energie en pit, andere lessen je dorst en werken ontspannend.  Kies dus een thee die bij het moment van de dag past ... of gewoon een thee waar je zin in hebt!

  • Voor een energieboost 's ochtends: Chinese zwarte thee (intens) - darjeeling - groene jasmijnthee (fijn).
  • Voor een luxueuze brunch: gerookte lapsang-souchongthee (heerlijk bij een roerei of gerookte zalm - groene senchathee.
  • Voor een warme zomerdag: om het even welke soort ijsthee. Laat de thee enkele uren op kamertemperatuur trekken en voeg ingrediënten naar smaak toe, zoals kaneel, citrusschijfjes of munt.
  • Lichte thee na de maaltijd: pu-erhthee uit Yunnan (goed voor de spijsvertering, zeker als je steranijs en rozemarijn toevoegt) - witte thee.
  • Een zoet kopje in de namiddag: zwarte earl-greythee - witte thee met fruitaroma's - oolong.
  • En als dorstlesser 's avonds kies je beter een infusie: gedroogde bloemen en planten bevatten geen cafeïne, theeblaadjes wel.

Hoe zet ik het perfecte kopje thee?

In sommige landen is thee een ware culturele belevenis en wordt het drankje bereid volgens unieke, ceremoniële tradities. Hier pakken we het iets eenvoudiger aan met deze tips voor een geslaagd kopje thee:

- Waterkwaliteit: kies natuurlijk mineraalwater met een laag gehalte aan mineralen of bronwater met een neutrale smaak (minder dan 100 mg droogresten per liter, licht zure pH-waarde tussen 5,7 en 6,7).

  • Theedosering: meestal is 2 g per kopje voldoende.  De theeblaadjes mogen niet samengepropt zitten: als ze los in het water van de theepot kunnen zweven of in een thee-ei zitten dat ruim genoeg is, infuseren ze beter.
  • Watertemperatuur: 85 tot 95 °C, afhankelijk van de theesoort.  Laat het water nooit koken, want dan ontsnapt de zuurstof eruit.  Als het water niet warm genoeg is, komen de aroma's dan weer niet optimaal vrij.  Verwarm je theepot of kopje vooraf.
  • Infusietijd: hou je aan de tijd op de verpakking, want deze kan variëren. Een korte infusietijd levert een lichte thee met meer cafeïne op. Bij een langere infusietijd komen meer tannines vrij, die dit stimulerende effect verminderen.  Onze tip: als je bepaalde regels respecteert, kun je kwaliteitsvolle thee meerdere keren laten trekken en komen er steeds andere smaken vrij. 

Heb je de thee te kort of net te lang laten trekken of vind je de smaak maar niets?  Drink het fletse of bittere goedje dan niet met tegenzin op, maar begin opnieuw. Oefening baart kunst en je vindt niet altijd vanaf de eerste poging het ideale evenwicht.

Is de infusie klaar? Voeg dan het liefst geen suiker toe. Elke thee heeft een uniek karakter en het zou jammer zijn als de suiker de subtiele aroma's zou verdoezelen.  Warm, lauw, ijskoud, met of zonder melk of aroma's: thee biedt een hele waaier aan natuurlijke smaken! 


Thee vind je in elke zichzelf respecterende supermarkt of voedingswinkel en in gespecialiseerde theewinkels. Bij Rob The Gourmets’ Market gaan we een stapje verder: wij bieden een indrukwekkende, verfijnde selectie theevariëteiten van de meest luxueuze theemerken aan!  Voor elke stemming en elk moment van de dag vind je bij ons de ideale thee. Kies de thee die het best bij je past en zet hem op de juiste manier. Zo komen de subtiele aroma's optimaal vrij en geniet je met volle teugen van een rustgevend theemoment.

Van de theeplant tot in je theepot

De theeplant komt oorspronkelijk uit Azië en groeit het best op hoge, warme en vochtige plekken.  Drie tot vier jaar na het planten draagt de struik vruchten en vanaf dan kan er tot vier keer per jaar thee worden geoogst.  Voordat de thee in je kopje belandt, doorlopen sommige variëteiten wel 14 transformatiestappen om hun karakter en de subtiele aroma's die eigen zijn aan hun land van afkomst, te ontwikkelen.

Of hij nu groen, geel, wit, blauw of zwart is: alle thee is afkomstig van dezelfde plant. Het is de verwerking van de blaadjes die de thee zijn typische kleur geeft (mate van droging, oxidatie of gisting).

Eén plant, talloze eigenschappen

De kwaliteit van thee hangt af van verschillende factoren: de hoogte waarop de struiken groeien, of de blaadjes handmatig geplukt worden, de selectie van de blaadjes, of de thee gemengd is of niet ... Daarnaast is een goede wisselwerking tussen de bodem, de plant en het talent van de ambachtelijke producent die alle productiestappen perfect onder de knie heeft, essentieel.

Uiteraard is het niet altijd eenvoudig om te weten welke weg een theesoort al heeft afgelegd. Let bij het kiezen van thee dus op de volgende punten:

  • - Wat zie je in het theezakje of de losse thee? Zijn de blaadjes opgerold, in stukjes gebroken, verpulverd of tot poeder gemalen? Zitten er steeltjes, bloemen, planten, kruiden of specerijen in de mengeling? 
  • - Lees de vermeldingen op de verpakking.  Staat er een klasse (reeks hoofdletters) op? Hoe langer de letterreeks, hoe hoger de kwaliteit.  Kijk na of er kunstmatige aroma's in de thee zitten, want deze doen vaak afbreuk aan de authentieke smaak.  Controleer de houdbaarheidsdatum en respecteer die ook!   Hou tot slot in het achterhoofd dat vermeldingen zoals 'bio' of 'ambachtelijk' niet altijd een maatstaf zijn voor de smaak van de thee.
  • - Ga liever voor een gerenommeerd, kwaliteitsvol theemerk of een unieke, kleinschalig geproduceerde thee dan voor de grote distributiemerken.

Thee van de bovenste plank

Het assortiment van Rob telt zo'n 200 theevariëteiten van 16 verschillende merken, in zakjes of los, van zeldzame grand cru's tot evenwichtige blends.

L'Infuseur, Mariage Frères, Dammann, Kusmi, Fauchon, Angelina, Taylors Harrogate, Harney & Sons, Les 2 Marmottes, Ladurée, Les Thés de la Pagode, English Tea Shop …: elk van deze merken heeft een uitstekende reputatie, een uniek aanbod en een reeks goed bewaarde geheimen. 

Daarnaast vind je bij ons merken zoals La Courtisane, Kalios, Clearspring, Comptoir des Epices en Keiko, die stuk voor stuk garant staan voor een uitmuntende expertise en kwaliteit.

Thee voor elk moment van de dag

Thee is gezond voor lichaam en geest: sommige soorten geven je energie en pit, andere lessen je dorst en werken ontspannend.  Kies dus een thee die bij het moment van de dag past ... of gewoon een thee waar je zin in hebt!

  • - Voor een energieboost 's ochtends: Chinese zwarte thee (intens) - darjeeling - groene jasmijnthee (fijn).
  • - Voor een luxueuze brunch: gerookte lapsang-souchongthee (heerlijk bij een roerei of gerookte zalm - groene senchathee.
  • - Voor een warme zomerdag: om het even welke soort ijsthee. Laat de thee enkele uren op kamertemperatuur trekken en voeg ingrediënten naar smaak toe, zoals kaneel, citrusschijfjes of munt.
  • - Lichte thee na de maaltijd: pu-erhthee uit Yunnan (goed voor de spijsvertering, zeker als je steranijs en rozemarijn toevoegt) - witte thee.
  • - Een zoet kopje in de namiddag: zwarte earl-greythee - witte thee met fruitaroma's - oolong.
  • - En als dorstlesser 's avonds kies je beter een infusie: gedroogde bloemen en planten bevatten geen cafeïne, theeblaadjes wel.

Hoe zet ik het perfecte kopje thee?

In sommige landen is thee een ware culturele belevenis en wordt het drankje bereid volgens unieke, ceremoniële tradities. Hier pakken we het iets eenvoudiger aan met deze tips voor een geslaagd kopje thee.

  • - Waterkwaliteit: kies natuurlijk mineraalwater met een laag gehalte aan mineralen of bronwater met een neutrale smaak (minder dan 100 mg droogresten per liter, licht zure pH-waarde tussen 5,7 en 6,7).
  • - Theedosering: meestal is 2 g per kopje voldoende.  De theeblaadjes mogen niet samengepropt zitten: als ze los in het water van de theepot kunnen zweven of in een thee-ei zitten dat ruim genoeg is, infuseren ze beter.
  • - Watertemperatuur: 85 tot 95 °C, afhankelijk van de theesoort.  Laat het water nooit koken, want dan ontsnapt de zuurstof eruit.  Als het water niet warm genoeg is, komen de aroma's dan weer niet optimaal vrij.  Verwarm je theepot of kopje vooraf.
  • - Infusietijd: hou je aan de tijd op de verpakking, want deze kan variëren. Een korte infusietijd levert een lichte thee met meer cafeïne op. Bij een langere infusietijd komen meer tannines vrij, die dit stimulerende effect verminderen.  Onze tip: als je bepaalde regels respecteert, kun je kwaliteitsvolle thee meerdere keren laten trekken en komen er steeds andere smaken vrij. 

Heb je de thee te kort of net te lang laten trekken of vind je de smaak maar niets?  Drink het fletse of bittere goedje dan niet met tegenzin op, maar begin opnieuw. Oefening baart kunst en je vindt niet altijd vanaf de eerste poging het ideale evenwicht.

Is de infusie klaar? Voeg dan het liefst geen suiker toe. Elke thee heeft een uniek karakter en het zou jammer zijn als de suiker de subtiele aroma's zou verdoezelen.  Warm, lauw, ijskoud, met of zonder melk of aroma's: thee biedt een hele waaier aan natuurlijke smaken!