Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 2 butternut pompoenen
  • ½ liter water
  • ½ liter kippenbouillon (zie lexicon pagina 164)
  • 1 gele ui
  • 1 wortel
  • 20 g geklaarde boter (zie lexicon pagina 164)
  • 20 g zwarte truffel (melanosporum) van Franse oorsprong
  • Zwart brood ‘Pumpernickel’
  • 1 dl verse room 30% vet
  • 1 dl volle melk
  • Fijn ongeraffineerd zout en witte gemalen Muntok peper

Bereiding:

  1. Het zwart brood 6 minuten op 180°C in de oven drogen en verkruimelen tot paneermeel.
  2. De ui, de wortel, de butternuts schillen en in grote stukken snijden. Klontje boter laten smelten tot goudgele kleur en de groenten toevoegen. 5 minuten laten zweten op zacht vuur. ½ liter water en ½ liter kippenbouillon aan de kook brengen met de groenten, op smaak brengen en 40 minuten op middelhoog vuur zetten.
  3. Mixen, 1 dl verse room toevoegen en 3 minuten laten koken.
  4. In een kom gieten en schijfjes truffel en crumble van zwart brood toevoegen.
  5. Op maximumsnelheid de melk door de mixer halen, zodat een fijne schuimlaag ontstaat. Deze schuimlaag op de soep scheppen als afwerking.