Aan het begin van een nieuw jaar maken we allemaal weleens goede voornemens of willen we enthousiast met een schone lei beginnen. Meer sporten, vaker poetsen en gezonder eten staan bij heel wat mensen met stip op het to-dolijstje.

Maar wat als u dit jaar ook echt alles uit de kast zou halen om die goede voornemens waar te maken? Met enkele logische tips en een gevarieerd en evenwichtig dieet wordt 2019 gegarandeerd een jaar vol smaak en energie.


Tip 1 : meer kleur op uw bord

Met de feestdagen achter de rug is het tijd om uw lever even rust te gunnen. Eet dus veel fruit, groenten, granen en oliehoudende gewassen. Hoewel lokale, seizoensgebonden producten steeds meer in de kijker staan, is het een goed idee om ook exotische, kleurrijke ingrediënten op tafel te toveren. Die vrolijke kleuren zijn niet alleen een echte opkikker, ze geven uw gerechten ook extra smaak.

In ons assortiment exotisch fruit vindt u tal van sappige vruchten boordevol smaak.

De top 6 van onze groenteteler:

  * Kiwi en guave zitten boordevol vitamine C.

  * Ananas en papaja bevatten veel bromelaïne en papaïne, twee stoffen die onze spijsvertering een handje helpen.

  * Pitaja is een uitstekende bron van antioxidanten.

  * Uit passievrucht haalt u zowel vitamine A en C.

Tip 2 : drink meer

Wist u dat u dagelijks 8 of 9 glazen water zou moeten drinken? Ons hersenweefsel bestaat namelijk voornamelijk uit water. Om ervoor te zorgen dat uw brein optimaal functioneert, is het dus cruciaal dat u regelmatig en genoeg drinkt. Als bonus voelt u zich bovendien minder gestrest en vermoeid.

Drink een groot glas water vlak nadat u uit bed bent gestapt. Dit bevordert uw stofwisseling en u haalt er nuttige mineralen uit. Zo begint u de dag gegarandeerd goed. Om u te helpen  8 glazen water per dag te drinken, kunt u bijvoorbeeld aan het begin van de dag een waterfles vullen.

En hoewel water de gezondste drank is, mag u ook gerust afwisselen met andere dranken. Enkele tips:

- gearomatiseerd water: bijvoorbeeld citroen-komkommer-munt, framboos-munt, peer-vanille of bosbes-limoen-basilicum.
- thee of warme infusies. Groene thee bevat veel antioxidanten en is dus lekker gezond. Drinkt u graag iets warms voor het slapengaan? Kies dan beter een infusie van citroenmelisse, linde of oranjebloesem. Deze werken namelijk kalmerend.

Tip 3 : Experimenteer

Op lange termijn onze lijn behouden zonder frustraties, dat willen we toch allemaal? Twee woorden zijn cruciaal op dat vlak: variatie en plezier. Natuurlijk moet u gezond en evenwichtig eten. Fruit en groenten, dat spreekt voor zich. Niet te veel slechte vetten en suikers, dat hebt u ook al talloze keren gehoord. Maar met een exotische toets, verrassende smaken en een klein tikkeltje extra geeft u uw bord (en uw leven) extra kleur.

Laat de oven dus alvast voorverwarmen en hou uw potten en pannen in de aanslag! Tijd om meer kleur op tafel te toveren. Wees niet bang om te experimenteren met texturen en smaken. Probeer eens een nieuw voedingsproduct, ontdek of herontdek vergeten groenten en exotische vruchten, speel met schaaldieren en zeevruchten, ga voor 'dry aged' vlees of wild.

Bij Rob vindt u al meer dan 70 jaar alles voor de verfijnde keuken. We zijn steeds op zoek naar de meest exclusieve smaken en producten, zodat we zelfs de meest kieskeurige klanten kunnen verwennen. Ons goede voornemen voor 2019? Wij gaan voluit voor nog meer smaak.

Tips meegegeven door Béatrice de Radiguès – Diëtiste en kwaliteitsverantwoordelijke bij Rob

agrumes