Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 4 x 150 gele koolvis
  • 80 g hoorn des overvloeds
  • 50 g ongezouten boter
  • 50 g chapelure
  • 100 g jonge bladspinazie
  • 30 g grote witte bonen
  • 1 liter bouillon van gevogelte
  • 1 dl geklaarde boter
  • Zout en peper
  • ½ ui, 1 takje tijm
Bereiding:

De vooravond:

De witte bonen laten weken in 3 maal zoveel volume water.

De dag zelf:

  1. De fijngesneden ui laten zweten in een klont geklaarde boter, 2 à 3 minuten.
  2. Er de witte bonen aan toevoegen en overgieten met de bouillon van gevogelte, nadien het takje tijm toevoegen. Ongeveer 45 minuten op middelhoog vuur bakken. De koolvis garen in een oven gedurende 30 minuten op 50°C.
  3. De aarde van de champignons vegen, kort (30 seconden) bakken in een nootje geklaarde boter op hoog vuur.
  4. De boter laten smelten en er eerst chapelure, dan de hoorns des overvloeds aan toevoegen. Op smaak brengen, mixen en uitsmeren tussen 2 bladen bakpapier in een dikte van 2 mm. 1 uur laten afkoelen in de koelkast.
  5. In een rechthoek van 6 cm x 3 cm snijden en op de koolvis leggen, nadien onder de grill plaatsen voor 3-4 minuten.
  6. De spinazieblaadjes schoonmaken en 10 seconden laten bakken in een nootje boter, op smaak brengen. Opdienen met de groentjes in een slingervorm naast de vis.