De zomer is het ideale seizoen voor rosé! Licht, fruitig of eerder intens: elke roséwijn heeft zijn liefhebbers. Het is geen 'klein wijntje' meer, enkel bedoeld om onze dorst te lessen tijdens zomerse feestjes, zonnige dagen en barbecues onder vrienden!   Tegenwoordig is rosé uitgegroeid tot een echte klassewijn die absoluut een plaats verdient tussen de grote witte en rode wijnen.

De keldermeesters van Rob zetten ze dan ook in de kijker dit zomerseizoen (van 6 juli tot en met 10 augustus). Uit de selectie van 31 roséwijnen voor verwenprijzen hebben ze 6 flessen gekozen die je zeker zullen bekoren!

AOP Coteaux d’Aix-en-Provence, Domaine Sulauze, Pomponette, 2019  14,25€ / 12,85€

Pomponette is de vrucht van het harde werk van wijnbouwers met een passie voor de aarde, de natuur en hun terroir. Sinds de oprichting van het domein in 2004 verzorgen Karina en Guillaume Lefèvre, beide fans van biodynamie en agro-ecologie, de bodem met heel wat aandacht en liefde. En dat doen ze niet alleen in de wijngaard, maar ook in hun moestuin, gerst- en tarwevelden en olijfgaard. Geen onkruidverdelgers, insecticiden of andere chemische producten, werktuigen getrokken door dieren, handmatig oogsten: hun werkmethodes weerspiegelen een echte filosofie.

De druiven waarmee Pomponette wordt gemaakt, zijn afkomstig van twintig jaar oude wijnranken die op een bijzondere bodem van kalk, schelpen en zand groeien. Deze assemblage van grenache, cinsault, syrah, mourvèdre en vermentino resulteert in een frisse en dorstlessende cuvee met een minerale toets en het aroma van kleine rode vruchten.

AOP Côtes du Rhône, Domaine Clos Bellane, Altitude, 2019  13,60€ / 12,25€

In 2010 richtte Stéphane Vedeau Clos Bellane op, een wijndomein van 48 hectare op het plateau van Vinsobres. Op deze plek geniet je van een adembenemend uitzicht op de Mont Ventoux en de Dentelles de Montmirail. Die geografische ligging is niet het enige wat Clos Bellane zo bijzonder maakt: ook de wijnbereidingsmethode speelt een belangrijke rol. Dankzij de hoge ligging (400 m) blijft de wijngaard relatief fris en door de oostelijke oriëntatie is het zonlicht zachter, waardoor er niet te veel alcohol verdampt. De vinificatie zelf heeft iets weg van de Bourgondische methode: de druiven worden op dezelfde manier gekneusd en de wijn rijpt in Bourgondische vaten van 228 liter. 

Altitude is een wijn op basis van grenache waarin de typische kenmerken van het terroir perfect tot uiting komen. Finesse en elegantie troef, dus! Deze prachtige rosé is levendig en fruitig, boordevol smaak. Met zijn lichte karakter past hij zowel bij het aperitief als bij gegrilde scampibrochettes.

AOP Tavel, Domaine de la Mordorée, La Dame Rousse, 2019  20,10€ / 18,10€

In de Rhônevallei vinden we Tavel, een appellation met een klinkende naam die al heel wat grand cru's heeft voortgebracht. Hier worden alleen roséwijnen gemaakt, goed voor 13% van het totale volume in de regio. 

En naar onze smaak weerspiegelt het Domaine de la Mordorée het best deze beroemde AOP! Sinds 1986 hebben Francis en Christophe Delorme het domein naar de top gebracht dankzij hun liefde voor de aarde (aanleg van ecosystemen en biologische werkmethode), hun harde werk en hun passie voor wijn. 

Hun cuvee La Dame Rousse, met een naam die een knipoog geeft naar de houtsnip, is een assemblage die voor 60% uit grenache bestaat. Het geheel wordt vervolledigd met cinsault (10%), syrah (10%), mourvèdre (10%), clairette (5%) en bourboulenc (5%). In de neus is de wijn krachtig en erg fruitig, met aroma's van aardbei, grapefruit, kers en kruisbes. In de mond is hij rond, zonnig en gul. Deze favoriet van onze keldermeesters is ideaal bij oosterse of Aziatische zoetzure gerechten. 

AOP Côtes de Provence, Château de Roquefort, Corail, 2018  16,90€ / 15,25€

Château de Roquefort beschikt over een kleine wijngaard van 28 hectare op een hoogte van 350 meter. Het domein ligt in Roquefort-la-Bédoule op een bodem van klei en kalk. 

Corail is de absolute parel van Château de Roquefort. Deze wijn staat voor 60% van de productie op dit biodynamische domein onder de leiding van Raimond de Villeneuve. De bijzondere assemblage van syrah, grenache, carignan, cinsault, clairette en vermentino is uniek in het Provençaalse wijnlandschap, en doet denken aan een zeer levendige witte wijn met een subtiel minerale, zoutige afdronk. Proef deze wijn zeker bij een lokale Provençaalse specialiteit, zoals soep met pistou.

AOP Bellet, Château de Bellet, 2019  31,50€ / 28,35€

De wijnstreek Bellet mag dan wel klein zijn (50 hectare), toch is het een van de beroemdste appellaties in Frankrijk. Deze AOP ligt niet ver van Nice en produceert witte, rode en roséwijnen die bijna nergens anders dan in deze regio te vinden zijn. De streek staat bekend om haar prachtige landschap, met terraswijngaarden vlak bij de zee, en om haar originele druivenrassen. De meest geteelde rassen op deze wijngaarden klinken vrij onbekend: braquet of folle noire, een oud zwart druivenras uit de Provence. 

Dit zijn dan ook de twee rassen die op de 13 hectare grote wijngaard van Château de Bellet groeien. Dit hooggelegen domein geniet volop van het genereuze zonlicht in de streek, maar ook van de frisse zeelucht die een belangrijke rol speelt in het elegante karakter van de wijn. Deze cuvee op basis van braquet valt op door zijn mooie zalmkleur, zijn aroma van banketgebak (amandel) en fruit (bloedperzik en kleine rode vruchten) en zijn volle, gulle en gestructureerde mondgevoel, met een frisse, minerale afdronk. Een echte gastronomische wijn die perfect past bij Provençaalse specialiteiten, zoals een zeebarbeelpapillot.  

NIEUW IGP Côtes Catalanes, Domaine Gardiés, On s’en fish rosé, 2019  14,50€ / 12,95€  

Het domein Gardiés is een echte legende in de Roussillon! Onder leiding van Noëlle en Henri Gardiés produceerde het zoete wijnen, maar in 1990 liet Jean Gardiés een nieuwe wind door het domein waaien: hij gaf de voorkeur aan rode wijn en liet chemische middelen voortaan links liggen. Samen met zijn zoon Victor maakt hij er nu een van de beste rode wijnen in de streek.

Hoewel het domein zijn reputatie vooral dankt aan zijn rode wijnen, moet de rosé On s'en fish absoluut niet onderdoen voor zijn bordeauxrode broer. Deze cuvee van voornamelijk cinsault met een vleugje carignan is explosief in de mond, een echte fruitbom. Na de eerste slok wil je nog maar één ding: je glas meteen bijvullen!

Roséwijnen uit de Provence, de Rhônestreek of liever de Roussillon? Er is voor ieder wat wils. Kom deze prachtflessen tot 10 augustus (her)ontdekken bij Rob The Cellar!