Een bezoek aan Brouwerij Cantillon is een reis terug in de tijd. Helemaal tot in 1900, het jaar waarin deze brouwerij in de Gheudestraat 56 in Anderlecht haar deuren opende. Welkom in dit familiebedrijf, een stukje prachtig erfgoed in hartje Brussel.


Ambachtelijke brouwer die een typisch Belgische traditie voortzet

Bier zit in het DNA van de Belgen, en voor de familie Cantillon mag je dat bijna letterlijk nemen! In 1900 richtte Paul Cantillon de brouwerij in Brussel op en vandaag staat zijn achterkleinzoon Jean Van Roy aan het roer.

Na een heel mooi succesverhaal komt er in de jaren 1970 helaas een kentering. De bieren met spontane gisting van de brouwerij zijn minder zoet dan hun industriële tegenhangers en vallen niet meer zo in de smaak ...

Tijdens die moeilijke periode houdt de brouwerij toch stand als levend Museum van de Geuze. Gigantische roodkoperen ketels, meer dan honderd jaar oude vaten, muren vol flessen, verhalen over een rijk verleden, anekdotes en brouwgeheimen ... De brouwerij weet bezoekers van heinde en ver te fascineren.

Sinds 1989 zet Jean Van Roy zich vol overgave in om deze brouwerij in hartje Brussel en een typisch Belgische traditie in stand te houden.

In 2010 wint het bier stilaan weer aan populariteit. De brouwerij haalde dan ook met succes haar artisanale vakmanschap en bijzondere recepten van onder het stof.

Vandaag kan Brouwerij Cantillon de enorme vraag zelfs niet meer volgen.

De charmes van spontane gisting

"Ik werk samen met het bier. En het bier werkt samen met mij. We zijn partners. Collega's van mij mogen zich officieel 'meester-brouwer' noemen, want zij kweken zelf hun gisten en controleren het volledige proces. Daardoor zijn zij als het ware 'meester' van hun product. Maar bij ons is dat een heel ander verhaal: we werken met een natuurlijk product dat zijn eigen leven leidt. Ik heb er weinig controle over. Als het bier niet klaar of niet lekker is, dan kan ik niets anders doen dan geduldig wachten …” Jean Van Roy

Door de spontane gisting heb je als brouwer weinig controle over het hele proces. De gistcellen die van nature in de lucht zitten, zetten de suiker in de mout om in alcohol. Het lambiekbier van Cantillon voedt zich met de Dekkera bruxellensis. Het resultaat? Bieren met jaartal (bij gebruik van een lambiek van één jaar) of wondermooie geuzen op basis van lambiek van verschillende leeftijden.

Een bier dat altijd hetzelfde smaakt, zul je hier niet vinden! De Lambic d’Aunis, Saint Lamvinus en Gueuze Saint-Gilloise hebben een mooi karakter, maar de absolute favoriet van onze bierexpert David François is de Magic Lambic. Het perfecte huwelijk tussen zurig en fruitig! Dit bier bestaat voor 80% uit Lou Pepe (lambiekbier met frambozen) en voor 20% uit lambiek met blauwe bosbessen, met een vleugje vanille uit Madagaskar voor nog meer smaak. Pure magie!

Bier in de keuken

Bruin, blond, amberkleurig, wit ... Bier biedt tal van mogelijkheden in de keuken en past perfect bij vlees, vis en groenten. Deze drank is wonderwel geschikt voor trage bereidingen, om mee te blussen, om mee te pocheren ...

Wie de bittere smaak onder controle kan houden, tilt met bier zijn gerechten naar een ander niveau.


In onze winkel vind je meer dan 400 referenties. Nog niet helemaal vertrouwd met al die soorten? Keuzestress? Neem eerst een kijkje in onze beknopte gids!