Het babykreeftseizoen begint bij Rob!

In de kerstperiode is kreeft niet van de feesttafel weg te denken, maar eigenlijk smaakt deze delicatesse het best in de lente. De favoriet van onze visexperts is de wilde Canadese babykreeft. 

Babykreeften uit Canada

Om overbevissing te voorkomen en de biodiversiteit te beschermen, is de vangst van wilde kreeft overal streng gereglementeerd. Onze Canadese babykreeften worden uitsluitend tussen eind april en begin september opgevist.

Wanneer ze uit het diepe, ijskoude water van de Atlantische Oceaan worden gehaald, zijn ze ongeveer vier of vijf jaar oud. Elke babykreeft wordt gemeten en gewogen en als ze niet aan de voorwaarden voldoen, worden ze weer in het water vrijgelaten.

Bij Rob vind je deze vlezige delicatesse uit de oceaan dagvers van midden mei tot eind augustus. Elk exemplaar weegt 350 tot 450 g. Ter vergelijking: een zes tot tien jaar oude volwassen kreeft van een dertigtal centimeter kan tot 800 g wegen, maar bevat proportioneel gezien nooit evenveel vlees en is minder zacht dan babykreeft.

Een woordje uitleg over anatomie

Zijn twee indrukwekkende scharen vallen het meest op, maar in totaal heeft dit schaaldier tien poten waarmee het rondloopt en voedsel vastgrijpt.

Het sappige vlees van de kreeft zit boordevol zink en kalium. Zijn lichaam bestaat uit twee delen:

  • De kop (of beter gezegd: het kopborststuk) bevat de voelsprieten, ogen, tanden, het smaakvolle koraal en vijf paar poten. Twee van die poten zijn voorzien van grote scharen vol heerlijk mals vlees.
  • De staart is het achterlijf van de kreeft. Dit is verdeeld in zeven segmenten, met twee platte vinnen aan het uiteinde. Het vlees van dit deel is iets steviger.

Doordacht kiezen

Rob heeft een 10 m lange kreeftentank waaruit liefhebbers levende kreeften kunnen kiezen.

Let bij het kiezen van je kreeft op de voelsprieten: als deze heel zijn, betekent dit meestal dat het dier nog niet zo lang in de tank zit. Kreeften schrikken er namelijk niet voor terug om aan de voelsprieten van hun soortgenoten te knabbelen.

Als je een kreeft naar huis meeneemt en hem niet in een watertank kunt bewaren, wikkel je hem in een vochtige handdoek en bewaar je hem maximaal 24 uur lang in de koelkast. Het dier zal zijn staart onder zijn lichaam krullen. Controleer voor het bereiden hoe levendig de staart beweegt: als deze te traag en suf beweegt, zal het vlees sponzig zijn en uiteenvallen na het koken. Is de kreeft dood, dan is zijn vlees helaas niet meer eetbaar.

Echte fijnproevers hebben ook hun voorkeur als het op het geslacht van de kreeft aankomt. Een vrouwelijke kreeft heeft minder vlees, maar bevat wel eitjes die sommigen erg lekker vinden en anderen helemaal niet. Zie je het verschil niet meteen? Dan helpen onze experts van de visafdeling je graag verder!

Kreeft koken: een fluitje van een cent

De gemakkelijkste manier om een kreeft te koken, is door hem met de kop eerst in een pot kokend water te dompelen (zout water of court-bouillon). Leg de kreeft eerst enkele minuten in de diepvriezer om hem te verdoven. Hoor je gefluit tijdens het koken? Geen paniek: dat is gewoon lucht die tussen het vlees en het pantser ontsnapt.

Zodra het water weer kookt, tel je een minuut kooktijd per 100 g en voeg je aan dit totaal een extra minuut toe. Een babykreeft van 400 g moet dus vijf minuten lang koken. Om de scharen perfect gaar te krijgen, maak je ze los van de kreeft en laat je ze een of twee minuten langer doorkoken.

Bereid je de kreeft liever op de barbecue of in de oven, dan moet je hem eerst doden. Snij hem daarna in de lengte in twee, giet wat olie over het vlees en kruid naar smaak. Onze tip: gril je kreeft eens met vanille. Een verrassend lekkere combinatie!

Kijk je er niet bepaald naar uit je kreeft zelf te bereiden? Bij Rob koken we hem graag voor jou in een huisbereide bouillon. Het recept valt erg in de smaak ... en houden we zorgvuldig geheim.

Het juiste materiaal

Het pantser en de scharen van babykreeften zijn niet al te hard. Het enige wat je nodig hebt, is een goed koksmes ... en een computer. Op het internet vind je namelijk talloze video’s over hoe gemakkelijk het vlees uit een kreeft te halen.

Als je de kreeft koud serveert, maak je het je gasten gemakkelijk door het pantser zelf te verwijderen en het vlees op een creatief gegarneerd bord op te dienen. Keer bijvoorbeeld het pantser om en leg het vlees erbovenop.

Serveer je de kreeft warm, zorg er dan voor dat elke gast een tang, prikker, servet en vingerkom heeft voordat je je meesterwerk opdient!

Belle-vue, thermidor, gegrild, à l'armoricaine, soufflé, ... Dit typische fijnproeversproduct heeft al heel wat gerenommeerde chef-koks geïnspireerd en zet gegarandeerd de toon voor een feestelijke avond!


Het babykreeftseizoen begint bij Rob!

In de kerstperiode is kreeft niet van de feesttafel weg te denken, maar eigenlijk smaakt deze delicatesse het best in de lente. De favoriet van onze visexperts is de wilde Canadese babykreeft. 

Babykreeften uit Canada

Om overbevissing te voorkomen en de biodiversiteit te beschermen, is de vangst van wilde kreeft overal streng gereglementeerd. Onze Canadese babykreeften worden uitsluitend tussen eind april en begin september opgevist.

Wanneer ze uit het diepe, ijskoude water van de Atlantische Oceaan worden gehaald, zijn ze ongeveer vier of vijf jaar oud. Elke babykreeft wordt gemeten en gewogen en als ze niet aan de voorwaarden voldoen, worden ze weer in het water vrijgelaten.

Bij Rob vind je deze vlezige delicatesse uit de oceaan dagvers van midden mei tot eind augustus. Elk exemplaar weegt 350 tot 450 g. Ter vergelijking: een zes tot tien jaar oude volwassen kreeft van een dertigtal centimeter kan tot 800 g wegen, maar bevat proportioneel gezien nooit evenveel vlees en is minder zacht dan babykreeft.

Een woordje uitleg over anatomie

Zijn twee indrukwekkende scharen vallen het meest op, maar in totaal heeft dit schaaldier tien poten waarmee het rondloopt en voedsel vastgrijpt.

Het sappige vlees van de kreeft zit boordevol zink en kalium. Zijn lichaam bestaat uit twee delen:

  • De kop (of beter gezegd: het kopborststuk) bevat de voelsprieten, ogen, tanden, het smaakvolle koraal en vijf paar poten. Twee van die poten zijn voorzien van grote scharen vol heerlijk mals vlees.
  • De staart is het achterlijf van de kreeft. Dit is verdeeld in zeven segmenten, met twee platte vinnen aan het uiteinde. Het vlees van dit deel is iets steviger.

    Rob The Gourmets' Market

Doordacht kiezen

Rob heeft een 10 m lange kreeftentank waaruit liefhebbers levende kreeften kunnen kiezen.

Let bij het kiezen van je kreeft op de voelsprieten: als deze heel zijn, betekent dit meestal dat het dier nog niet zo lang in de tank zit. Kreeften schrikken er namelijk niet voor terug om aan de voelsprieten van hun soortgenoten te knabbelen.

Als je een kreeft naar huis meeneemt en hem niet in een watertank kunt bewaren, wikkel je hem in een vochtige handdoek en bewaar je

 hem maximaal 24 uur lang in de koelkast. Het dier zal zijn staart onder zijn lichaam krullen. Controleer voor het bereiden hoe levendig de staart beweegt: als deze te traag en suf beweegt, zal het vlees sponzig zijn en uiteenvallen na het koken. Is de kreeft dood, dan is zijn vlees helaas niet meer eetbaar.

Echte fijnproevers hebben ook hun voorkeur als het op het geslacht van de kreeft aankomt. Een vrouwelijke kreeft heeft minder vlees, maar bevat wel eitjes die sommigen erg lekker vinden en anderen helemaal niet. Zie je het verschil niet meteen? Dan helpen onze experts van de visafdeling je graag verder!

Kreeft koken: een fluitje van een cent

De gemakkelijkste manier om een kreeft te koken, is door hem met de kop eerst in een pot kokend water te dompelen (zout water of court-bouillon). Leg de kreeft eerst enkele minuten in de diepvriezer om hem te verdoven. Hoor je gefluit tijdens het koken? Geen paniek: dat is gewoon lucht die tussen het vlees en het pantser ontsnapt.

Zodra het water weer kookt, tel je een minuut kooktijd per 100 g en voeg je aan dit totaal een extra minuut toe. Een babykreeft van 400 g moet dus vijf minuten lang koken. Om de scharen perfect gaar te krijgen, maak je ze los van de kreeft en laat je ze een of twee minuten langer doorkoken.

Bereid je de kreeft liever op de barbecue of in de oven, dan moet je hem eerst doden. Snij hem daarna in de lengte in twee, giet wat olie over het vlees en kruid naar smaak. Onze tip: gril je kreeft eens met vanille. Een verrassend lekkere combinatie!

Kijk je er niet bepaald naar uit je kreeft zelf te bereiden? Bij Rob koken we hem graag voor jou in een huisbereide bouillon. Het recept valt erg in de smaak ... en houden we zorgvuldig geheim.

Het juiste materiaal

Het pantser en de scharen van babykreeften zijn niet al te hard. Het enige wat je nodig hebt, is een goed koksmes ... en een computer. Op het internet vind je namelijk talloze video’s over hoe gemakkelijk het vlees uit een kreeft te halen.

Als je de kreeft koud serveert, maak je het je gasten gemakkelijk door het pantser zelf te verwijderen en het vlees op een creatief gegarneerd bord op te dienen. Keer bijvoorbeeld het pantser om en leg het vlees erbovenop.

Serveer je de kreeft warm, zorg er dan voor dat elke gast een tang, prikker, servet en vingerkom heeft voordat je je meesterwerk opdient!

Belle-vue, thermidor, gegrild, à l'armoricaine, soufflé, ... Dit typische fijnproeversproduct heeft al heel wat gerenommeerde chef-koks geïnspireerd en zet gegarandeerd de toon voor een feestelijke avond!