Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 300 g verse zalm
  • 12 rijstvellen
  • 150 g rijstvermicelli
  • 2 wortels
  • ½ komkommer
  • 6 radijsjes
  • Een klein bosje verse munt
  • Een klein bosje verse koriander
  • 2 el tamari
  • 1 el honing
  • 1 tl sesamzaadjes
  • 1 tl sesamolie
  • 3 cm verse gember
  • 1 tl srirachasaus
  • Optioneel: eetbare bloemen

Voor de pindasaus

  • 1 el honing
  • 5 el pindakaas
  • 1 el tamari
  • 1 tl rijstazijn
  • 1 tl sesamolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl srirachasaus
  • Sap van 1/2 limoen

Bereiding

  1. Snij de zalm in plakjes. Leg ze in een schaal of stop ze in een diepvrieszakje samen met de tamari, de honing, de sesamolie, de sesamzaadjes, de geraspte gember en de srirachasaus. Meng alles, zodat de zalm aan alle kanten met de marinade bedekt is. Laat rusten op een koele plek.
  2. Meng alle ingrediënten voor de pindasaus. Voeg beetje bij beetje water toe tot de saus net lopend genoeg is. Zet weg op een koele plek.
  3. Kook de rijstvermicelli zoals op de verpakking vermeld staat. Giet het water af en spoel de vermicelli af. Hou apart.
  4. Snij de komkommer en de wortels in staafjes, en de radijsjes in dunne ronde schijfjes. Verwijder de steeltjes van de munt en de koriander.
  5. Giet een bodempje lauw water in een groot bord en neem een grote houten snijplank die lichtjes bevochtigd is. Week een rijstvel gedurende enkele seconden in het water totdat het wat soepeler wordt. Leg het plat op de houten snijplank.
  6. Leg onderaan wat verse kruiden, vervolgens een hoopje rijstvermicelli, een beetje gemarineerde zalm en enkele wortel- en komkommerstaafjes. Plaats bovenaan eetbare bloemen, kruiden of schijfjes radijs (dit gedeelte zal aan de buitenkant van het lenterolletje zichtbaar zijn).
  7. Vouw eerst de zijkanten over de vulling en daarna ook de onderrand. Rol het geheel vervolgens naar voren, zodat je een rolletje krijgt.
  8. Dien de lenterolletjes op met de pindasaus.

 

Tip :

Lenterolletjes vouwen lijkt een lastige klus die de meesten onder ons meteen al de zin ontneemt om het zelf een keer te proberen. Toch is het niet moeilijk! De vulling plaats je onderaan, aan de kant die het dichtst bij jou ligt. Tegen de bovenrand leg je de ingrediënten die je aan de buitenkant van het rolletje wilt zien (bloemen, kruiden ...). Vouw eerst de zijkanten over de vulling, daarna de onderrand ... en dan hoef je het lenterolletje alleen nog op te rollen als een worst.

 


Recept van Stoemp it up