Naar jaarlijkse gewoonte schieten de paddenstoelen in de herfst massaal uit de grond. Onze rekken liggen er dan ook vol mee! Weet je niet waar te beginnen? Ons producthoofd Didier zet de lekkerste soorten in de kijker!


- Oesterzwam: een fragiele winterpaddenstoel. De delicate smaak van de oesterzwam komt helemaal tot zijn recht in een fricassee of gebakken in de pan met sjalot, look en peterselie. Ook in een saus, risotto of omelet is deze paddenstoel overheerlijk.

- Gele oesterzwam: met zijn bijzondere hazelnootsmaak en zijn vrij uitgesproken nasmaak die aan vis doet denken, past deze paddenstoel perfect bij de vegetarische keuken. Overheerlijk in een wokgerecht met gegrilde groenten of een kleurrijke salade van oesterzwammen.

- Roze oesterzwam: deze paddenstoel valt op door zijn verbazingwekkende kleur. Hij is iets bitterder van smaak en steviger dan zijn soortgenoten. Dankzij de houtachtige smaak is deze oesterzwam een prima keuze voor vegetarische gerechten.

- Gewone anijschampignon (Agaricus arvensis): deze paddenstoel heeft een opvallende anijsgeur, maar smaakt toch vooral naar hazelnoot. Hij is gemakkelijk te vullen, bijvoorbeeld met een herfstige kastanjevulling. Gegrild is hij dan weer overheerlijk in combinatie met tijm, rozemarijn en oregano.

- Portobello: stevig, vlezig en knapperig van structuur – bijna als vlees. Deze paddenstoel heeft een licht rokerige, aardse smaak. Heerlijk gegrild, op de barbecue of plancha en als vleesvervanger in plantaardige gerechten. Giet er een beetje balsamicoazijn over om zijn smaak extra kracht bij te zetten!

- Populierleemhoed: een paddenstoel met een delicate, knapperige textuur en een lichte hazelnootsmaak. Pure verwennerij voor je smaakpapillen! Deze paddenstoel houdt het midden tussen morielje en eekhoorntjesbrood. Lekker op zich, maar ook overheerlijk in een omelet, in roomsaus of gewoon gebakken in de pan.

- Maitake: deze 'dansende paddenstoel' uit Japan is niet alleen goed voor je gezondheid, maar blijkt ook nog eens gemakkelijk te bereiden. De smaak van de knapperige maitake doet denken aan hazelnoten en geeft je gerechten een typische umamitoets.

- Nameko: deze zachte, plakkerige paddenstoel geeft sauzen en soepen een ongeëvenaard romige textuur. Wanneer hij gaar is, krijgt hij een zachtere, nootachtige smaak. De nameko is ook erg lekker in een salade of gebakken, alleen of met andere groenten.

- Eryngii: het witte, stevige en dikke vlees van deze oesterzwamachtige blijft stevig bij het bereiden. Ideaal dus om te bakken, braden en stoven. De milde, zoete smaak past bijzonder goed bij vlees en vis, maar deze paddenstoel is ook verrukkelijk in een omelet en bij pasta of rijst.

- Parijse champignon: veruit de populairste paddenstoelensoort. Wordt vaak rauw gegeten, als carpaccio of in een salade, met wat specerijen en een scheutje olijfolie. Wanneer je hem bakt, krijgt hij een houtachtige smaak die bij zowat elk gerecht past.

- Shiitake : de paddenstoel uit de Aziatische keuken die nu ook bij ons erg populair is. Met zijn houtachtige geur is dit de ideale paddenstoel voor al je stoofschotels.

- Eekhoorntjesbrood: een wilde paddenstoel die wegens zijn delicate hazelnootsmaak erg gegeerd is bij fijnproevers. Eekhoorntjesbrood kun je op allerlei manieren bereiden, maar in de pan met knoflook en peterselie of in een omelet blijven de meest populaire klassiekers.

- Cantharel:: deze paddenstoel is erg populair in de gastronomische wereld en bestaat in verschillende soorten. De grijze cantharel is minder aromatisch dan zijn gele broertje, dat veel fruitiger geurt en een opvallende pepersmaak heeft. Cantharellen zijn erg delicaat en dus snel gaar. Ze smaken verrukkelijk in zowat elk gerecht.

- Girolle: deze paddenstoel heeft een aangename, fruitige geur die doet denken aan mirabellen of gedroogde abrikozen, zij het iets zuriger. De fijne hazelnootsmaak past perfect bij eieren, wit vlees en vis, zoals zeebaars of kabeljauw.

- Melkzwam: de scherpe smaak van deze stevige, knapperige paddenstoel komt pas echt tot zijn recht wanneer je hem kort aanbakt. Je kunt hem grillen op de barbecue, bakken in de pan of zelfs frituren. Maar ook rauw, in pickles, met wat azijn en aromaten is deze paddenstoel om je vingers bij af te likken.

- Paarse schijnridderzwam: door zijn uitgesproken smaak (die eigenlijk nog beter is als hij nog geel is) eet je deze mooie paddenstoel het best alleen gegaard. Het zoete aroma past perfect bij wild, maar ook gebakken samen met andere paddenstoelen smaakt hij verrukkelijk.

- Gele stekelzwam: gebakken lijkt de smaak van deze paddenstoel op die van een cantharel. De stevige, knapperige textuur past perfect bij vlees, en dan vooral bij wild. Ook in roomsaus, een omelet of een quiche met bospaddenstoelen is deze soort niet te versmaden. 

- Grote sponszwam: deze witte morielje is giftig als je hem rauw eet. Je bakt hem dus maar beter eerst. Zijn uitgesproken hazelnootaroma gaat als gedroomd samen met vlees en pastagerechten.

- Hoorn des overvloeds:deze paddenstoel met fruitige geur blijft altijd een beetje taai, hoelang je hem ook bakt. Daarom wordt hij meestal gedroogd of in een fijne duxelle gebruikt, zodat hij op een zacht vuurtje al zijn smaken kan afgeven. Het aroma van de hoorn des overvloeds is heerlijk in roomsauzen.


In onze rekken vind je ook drie huisbereide mengelingen met verschillende aroma's en texturen: een luxemix, een klassieke mix en een mengeling om te bakken.

Meer weten over paddenstoelen en hoe ze te bereiden? Lees dan zeker ons herfstmagazine! Je vindt het in de winkel en online.