Door te surfen op deze site aanvaardt u het gebruik van cookies. Cookies zijn tekstbestandjes die opgeslagen worden in uw browser en die uw surfervaring op deze site aangenamer maken. Meer weten.

Hoe kies je best pittige sauzen?
De grootste waaghalzen vragen zich niet af of een saus een beetje pittig of net heel vurig smaakt, terwijl andere fijnproevers graag vooraf meer weten voor ze de sprong durven te wagen … Gelukkig staat het kruideniersteam van Rob altijd klaar om je te helpen de juiste pikante saus te kiezen.
DE VERSCHILLENDE PEPERS IN PIKANTE SAUZEN
In de 55 pikante sauzen die je in onze rekken vindt, zitten verschillende soorten pepertjes. Habanero, chipotle, tabasco … Deze namen doen vast al wel iets met je smaakpapillen. Maar weet je ook welke peper de pikantste ter wereld is? Zou het de Carolina Reaper of de Moruga Scorpion kunnen zijn? Duik in onze korte woordenlijst en leer ze kennen!
DE SCOVILLESCHAAL VERTELT HOE STERK EEN PEPERTJE IS
Nee, een pepertje verpest de smaken van een gerecht niet. Als je het verstandig gebruikt, brengt het alle aroma’s net fantastisch naar boven. Heel wat gastronomen gebruiken pikante saus trouwens als alternatief voor zout. Pak het voorzichtig aan en ga stap voor stap hoger op de schaal van Scoville. Die meet hoe intens verschillende pepertjes zijn – van zacht tot explosief, via onder meer warm, scherp en vurig. Hoeveel pit kunnen je smaakpapillen aan?
KLAAR OM JE SMAAKPAPILLEN TE TESTEN? PAK HET STAPSGEWIJS AAN …
Je weet nu waar je aan begint … Hoe hoog kom jij op de schaal?
Hier vind je een paar ideetjes om:
- een relatief mild pepertje toe te voegen: bij de chili- en looksaus van Cholula (niveau 5) draait het rond de árbolpeper en uitgesproken toetsen van look, om jouw fajita-avonden net dat tikkeltje extra te geven. En waarom zou je dit sausje ‘s ochtends niet bij jouw eieren eten zoals de echte Mexicanen?
- een stapje verder te gaan: de originele saus van Hellicious (niveau 7) op basis van chipotlepeper met dat typische rokerige karakter krijgt extra smaak door de cayenne- en habaneropeper. Een beetje citroen om je het water in de mond te doen krijgen, tomatenpuree voor meer textuur en zoetigheid, kruiden, koriander, look en ui om de smaak wat langer te laten aanhouden. Ideaal voor bij jouw rundsvlees, fajita’s, tartaar ...
- uit te zoeken hoe moedig je bent: de pittig warme, gepeperde en lichtjes zoete Tabasco Scorpion (niveau 9) heeft een straffe smaak. Een paar druppels in jouw bloody mary zorgen voor een instant vulkanisch effect!
- te flirten met de explosie: Dave's Ultimate Insanity (niveau 10), enkel voor wie een extreem geoefend gehemelte heeft! Deze saus combineert de kracht van de rode habaneropeper met pittige en licht rokerige toetsen. Je dient ze absoluut te verdunnen. Kinderen of mensen met ademhalingsproblemen: afblijven!
Ontdek ons volledige assortiment pittige sauzen! |