Dit jaar gaat er niets boven bijten in een kraakverse appel of peer. De ontelbare uren zon tijdens de uitzonderlijke zomer hebben het fruit heerlijk zoet en sappig gemaakt. We vertellen u graag meer over onze favoriete seizoenstoppers.

An apple a day keeps the doctor away

Rood, geel, groen of zelfs veelkleurig: appelen zijn het favoriete fruit van de Belgen en het hele jaar door lekker. Ons producthoofd laat zijn licht schijnen op vier appelsoorten.

Belle Joséphine : een uitstekende handappel met wit vruchtvlees. Knapperig en toch lekker zacht. Deze grote appelsoort is heerlijk sappig en heeft een licht zure en zoete smaak.

Discovery : opnieuw een heerlijke handappel, dit keer eentje uit Engeland. Het vruchtvlees heeft een knapperige textuur en smaakt zoet met een licht zure toets. Geurt naar rozen en aardbeien.

De Schone van Boskoop : deze seizoensappel, die vernoemd werd naar de Nederlandse stad waar hij vandaan komt, is perfect om mee te bakken, maar smaakt ook overheerlijk uit het vuistje. Het vruchtvlees is vrij stevig (niet te knapperig, niet te korrelig) en lichtgeel van kleur. Deze appel smaakt tegelijkertijd zuur en suikerzoet.
Onze tip : Hebt u zin in lekkere appelmoes? Stoof de appelen dan aan in een kookpot met een beetje water, een scheutje citroensap en een kaneelstokje voor die typische herfstsmaak.

Sterappel (sterreinette) : deze appelsoort heeft een prachtige, karmijnrode schil. Het witte, zelfs ietwat roze vruchtvlees smaakt aangenaam zoet en licht aromatisch. De perfecte appel om uit het vuistje te eten of om mee te koken...
Onze tip : Besmeer een sneetje geroosterd boerenbrood met flink wat gezouten boerenboter en garneer met plakjes geroosterde bloedworst en appelpartjes.

 

De tijd is rijp voor een sappige peer

Peren kennen eigenlijk drie seizoenen (zomer, herfst en winter), maar tussen september en november zijn ze het allerlekkerst. Conference en Doyenne du Comice kennen we allemaal, maar ons groente- en fruitteam laat u graag kennismaken met vier verrassende oude variëteiten. Sommige ervan worden zelfs gewoon hier bij ons gekweekt.

gipont : deze Belgische perensoort is ideaal om zo te eten of om mee te koken. Ze wordt vooral gebruikt voor de Sirop de Liège – de echte Luikse siroop. Het fijne vruchtvlees is stevig, maar toch voldoende sappig en heeft een verfrissende, zoete smaak.

Beurré Alexandre Lucas : deze oude eetpeer dateert eigenlijk al van het einde van de 19e eeuw. Deze grote perensoort met stevig, middelfijn wit vruchtvlees is bijzonder sappig en heeft een atypische zoetzure smaak.

Notre Dame :deze perensoort, die ook wel de 'poire des malades' (peer van de zieken) wordt genoemd, is een typisch Waalse variëteit. Met zijn zoete vruchtvlees is deze peer ideaal om te stomen (of te koken met water), maar ook in de oven smaakt deze soort overheerlijk.

Saint-Rémy : de typische stoofpeer uit Luik. Deze soort onthult haar geheimen pas ná het koken: het vruchtvlees kleurt dan rozerood en krijgt een verrassend zoete smaak.
Onze tip : stoof de peren aan met een beetje water en Luikse siroop. Serveer ze warm met een bolletje vanille-ijs erbij.

 

Lokale partners met uitzonderlijke boomgaarden

Marc Ballat en 'Le Verger de L'Andelaine', onze twee belangrijkste producenten, doen aan biologische of duurzame landbouw met zowel laag- als hoogstammige fruitbomen. Bovendien hebben ze een gemeenschappelijk doel: op een zo natuurlijk mogelijke wijze en met het grootste respect voor Moeder Natuur fruit van topkwaliteit kweken.

Laten we deze herfst dus ten volle genieten van de vruchten die onze boomgaarden voortbrengen... en van de vitaminen waar ze vol mee zitten natuurlijk!

 


Ons assortiment verandert elke dag, naargelang de productie van onze lokale partners. Vraag gerust ons team voor extra advies wanneer je langskomt.