Het wijngebied in de Rhônevallei strekt zich uit langs de oevers van de Rhône, tussen Vienne in het noorden en het 200 km zuidelijker gelegen Avignon. Ook enkele productiegebieden die buiten deze as zijn gelegen, behoren tot de Rhônevallei. Denken we maar aan de wijnen afkomstig uit de Costières de Nîmes, de Duché d’Uzès, de Ventoux en de Luberon. Rekening houdend met de omvang van het wijngebied en de opvallende verschillen tussen het noorden en het zuiden maken we een onderscheid tussen de Rhône Septentrional (in het noorden) en de Rhône Méridional (in het zuiden). Hierna belichten we enkele zuidelijke appellaties uit het gebied tussen Montélimar en Avignon. Ze gedijen op de hoogvlakten en zacht glooiende heuvelruggen gevormd door de zijrivieren van de Rhône, tegen een achtergrond van kalkstenen bergkammen van de Dentelles de Montmirail, de Mont Ventoux of de Luberon. Belgen zijn dol op deze regio, en we kunnen hen geen ongelijk geven!


Zware wijnen hebben afgedaan

De regio mag dan wel mediterraans kleuren, met lavendel en garrigues die elkaar met hun aroma’s naar de kroon steken onder een bij wijlen loden zon ... We kunnen er niet omheen dat overrijpe rode wijnen, met een overdreven hoog alcoholgehalte en een zware, plompe afdronk niet meer van deze tijd zijn. Heel wat getalenteerde wijnbouwers brengen tegenwoordig fruitige, mooi uitgebalanceerde rode wijnen op de markt. Hun witte en roséwijnen bezitten vaak een heerlijke fraîcheur.  De rode wijnen zijn meestal gsm-assemblages (grenach, syrah en mourvèdre) en bij hun witte evenknie maken vooral de marsanne, roussanne, grenache en viognier indruk.

Châteauneuf-du-Pape, nestor van de appellaties

Châteauneuf-du-Pape, de oudste appellatie (1933), geldt wellicht als meest prestigieuze en herkenbare wijn uit de Rhônevallei. Volgens de traditie zijn slechts 13 druivenrassen toegestaan in dit wijngebied waar de mistral harder waait dan elders en de zon overuren doet. Het resultaat: schitterende beelden van wijnstokken verankerd in de typische grote rolkeien, die zich aftekenen tegen een diepblauwe lucht. Maar bovenal vinden we er sublieme wijnen! Uiteraard de rode vaste waarden, maar evenzeer hun witte variëteiten (minder dan 10 % van de productie). De wijnen van Domaine du Vieux Télégraphe, Santa Duc of Clos des Papes proeven ... is geloven!

Aan de voet van de Dentelles de Montmirail

Iets meer oostelijk, op een boogscheut van de Dentelles de Montmirail, treffen we de appellaties Gigondas en Vacqueyras aan. In deze wijndorpen kijkt men allang niet meer op van de stoet Belgische vakantiegangers die op de terugweg van het zuiden, hun koffer vullen met vooral rode wijnen. De verhouding ‘prijs/plezier’ blaast alle concurrentie van de kaart. Maar ook de witte en zelfs de roséwijnen, zoals Domaine les Ondines, doen het bijzonder goed.

Kennismaking met de tavel- en liracwijnen

Wie niet meteen liefhebber is van rosé, maar toch graag nieuwigheden ontdekt, moet beslist westwaarts trekken om een tavel van Domaine de la Mordorée, te degusteren. U zult aangenaam verrast zijn door zijn diepgang, fruitaroma’s en kruidige toetsen die perfect blenden met gerechten waarin tomaten zijn verwerkt of met de Aziatische keuken. Als deze kennismaking u kan bekoren, probeer dan zeker ook de liracwijnen uit. Deze buurappellatie wordt door sommigen nu al de ‘kleine Châteauneuf-du-Pape’ genoemd vanwege haar fruitige, evenwichtige rode wijnen, vakkundig gevinifieerd en verkocht tegen betaalbare prijzen.

‘Plezierige” appellaties

De wijnbouwers uit de streek bieden veelal cru’s aan in de meest prestigieuze appellaties, maar evenzeer ‘plezierige’ wijnen afkomstig van bescheidener oorsprongbenamingen zoals Côtes-du-Rhône, Côtes-du-Rhône-Villages, Ventoux, Luberon of Costières de Nîmes. Onderschat ze zeker niet ....