Rode wijn? Liever niet!

Kaas en wijn combineren, dat zit er bij ons ingebakken. Daarbij grijpen we nog steeds erg vaak terug naar rode wijn. Vroeger was kaas met een sterke smaak namelijk een prima middeltje om een te scherpe wijn wat aangenamer te doen smaken, maar in deze tijd is dat niet meer nodig. Vaak werkt de combinatie van rode wijn en kaas eerder averechts. De verklaring daarvoor moeten we zoeken bij de chemische reactie: de kaasmoleculen die in de mond achterblijven, reageren met de rode wijn (zeker als deze uitgesproken tannines heeft). Dat zorgt voor een bittere, soms zelfs metaalachtige smaak en daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

De grote klassiekers

Combineert u graag kaas en wijn? Met onze tips en trucs maakt u altijd de juiste, hemelse keuze. Allereerst is het beter om witte wijnen te kiezen. Dan koppelen we een kaassoort aan elke wijn. Denk eraan: één goede combinatie is beter dan tien minder geslaagde. Laat u bijvoorbeeld inspireren door de grote klassiekers die het steeds goed doen: geitenkaas en sauvignon, roquefort en sauternes, porto en stilton, comté en vin jaune uit de Jura, camembert en cider (geen wijn, maar wel de beste keuze) ... En als u absoluut een rode wijn erbij wilt, neem dan oude mimolette met een fruitige rode wijn.

U hebt het vast al begrepen: bij elke kaassoort past wel een wijn. Maar zoals Gérard Garroy zegt: “Voor een kaasschotel hebt u ook een wijnschotel nodig.” 

Welke wijn bij raclette, tartiflette of fondue?

De winter staat voor de deur. Hoog tijd dus om de raclettetoestellen, fonduesets en tartifletterecepten boven te halen. Om daarbij de juiste wijn te selecteren, moeten we rekening houden met onze spijsvertering. Laat de châteauneuf-du-pape en pineau des Charentes dus even in de kelder liggen en kies liever een levendig, aangenaam wit wijntje. Dat compenseert de vette, minder goed verteerbare gesmolten kaas. Maar dat betekent niet dat u uw gasten moet vergiftigen met een fles 'wijn' die de naam amper waardig is: er zijn meer dan genoeg uitstekende wijnen uit de Savoie (apremont, chignin enz.), uit de Jura (met savagnin of chardonnay) en uit Zwitserland (met chasselas, bijvoorbeeld uit de appellatie Fendant). Zelfs in België worden er topwijnen geproduceerd. Geef deze dus zeker een kans. Als er toch een onverbeterlijke fan van rode wijn aan tafel zit, kies dan voor een fruitige, frisse wijn en schenk bijvoorbeeld een glaasje gamay uit de Loirestreek of Beaujolais in.

verres à vin

Eén wijn? Kies kazen van hetzelfde type

Als u het toch maar bij één wijn wilt houden, kies er dan kazen van hetzelfde type bij. Zo tovert u net iets gemakkelijker geslaagde combinaties op tafel.

  • Verse kaas (faisselle, Corsicaanse brocciu, brousse ...): frisse, fruitige witte wijn van bijvoorbeeld sauvignon, vooral die uit de Loirestreek, Bordeaux of Zuid-West-Frankrijk.
  • Zachte kaas met bloemachtige korst (camembert, brie ...): in sommige streken drinkt men hier cider bij. Speel het origineel met bubbels of kies een soepele, vlot wegdrinkende rode wijn, zoals een fruitige beaujolais.
  • Zachte kaas met gewassen korst (époisses, pont-l'évêque, maroilles, munster ...): deze kazen hebben een verraderlijk penetrante boerderijgeur maar wel een heel subtiele smaak. Wij kiezen hierbij een krachtige witte wijn, uit de Elzas of Bourgogne bijvoorbeeld. Of misschien een wijntje uit Nieuw-Zeeland of Californië?
  • Geperste, niet-gekookte kaas (morbier, tomme de savoie, mimolette ...): bij deze kazen passen vlezige, kruidige rode wijnen. Daarbij denken we aan wijnen uit de Rhônestreek, de Provence of Zuid-West-Frankrijk, of shiraz uit de 'nieuwe wereld'.
  • Geperste, gekookte kaas (comté, beaufort, gruyère, parmezaan ...): deze uiterst fijne kazen hebben een fruitig aroma dat bij sommige soorten meer uitgesproken is en bij andere eerder subtiel. Combineer ze met vette, volle witte wijnen, zoals een chardonnay uit de Bourgogne. Vin jaune uit de Jura past perfect bij kazen met een hazelnootaroma.
  • Gemarmerde kazen (roquefort, bleu des causses, fourme d'ambert ...): de krachtige, zoete smaak van vins doux naturels en likeurwijnen past hier het beste bij. Wij zouden gaan voor een banyuls, maury, likeurwijn uit Bordeaux, sauternes of zelfs een port, als knipoogje naar onze Engelse vrienden.