mannen in wijngaardHet eiland Madeira is wereldwijd gekend voor zijn ongeëvenaarde drank. Het gaat om gemuteerde wijnen (zoals porto en sherry) waarvan het gistingsproces stopgezet wordt door alcohol toe te voegen. De druivensuiker is dus niet volledig ‘vergist’ en het alcoholgehalte is hoger dan bij traditionele wijn. Maar wat echt zo bijzonder is aan de maderawijnen, is de verwarming. Om de omgevingswarmte na te bootsen van het ruim van de schepen die de wijn in de XVIIIe eeuw exporteerden, worden de meest gangbare maderawijnen ‘gekookt’ in grotehouten, betonnen of inox vaten. Ze worden tijdens het rijpen meermaals verwarmd om de suikers te karamelliseren en het rijpingsproces te versnellen. Deze techniek wordt ‘estufagem’ genoemd en levert maderawijnen op die gebruikt worden in de keuken of voor een eerder intensieve productie.

Om de beste maderawijnen te produceren, wordt een apartere techniek gebruikt. De vaten worden niet rechtstreeks verwarmd. Men laat deze rusten op zolders of opslagplaatsen. De temperatuurverschillen tussen overdag en ’s nachts, tussen winter en zomer, zorgen ervoor dat de wijnen geleidelijk aan maderiseren. De beste maderawijnen zullen zo decennialang of
zelfs eeuwenlang bewaren. Het is de locatie van deze zolders, of van de vaten zelf op deze zolders, die de maderawijn zijn echte “terroir” geeft. Twee identieke wijnen, twintig jaar gerijpt maar op 10 meter afstand, zullen niet dezelfde fles opleveren!

De maderawijnen – van 3, 5, 10, 15, 20 jaar of met een millésime - kunnen geassembleerd worden of wijnen blijven die gebaseerd zijn op één druif van één oogstjaar. De gebruikte druivensoorten zijn voornamelijk sercial, roog en fris, malvasia (of malmsey), vol en rijk aan suiker, boal (of bual), ook zoet maar zuurder en fruitiger, en verdhelo, halfdroog en met gerookte toetsen. De maderawijnen zijn stuk voor stuk uitnodigingen om te genieten. Open een fles en ontdek de verhevenheid van een eeuwenoude traditie. .


Twee dagen, duizend en één sensaties

Om uw smaakpapillen te verwennen met uitzonderlijke smaken, mag u zeker onze Fijnproeversdagen niet missen op vrijdag 24 en zaterdag 25 november 2017 van 11 tot 17 u.

Neem deel aan een weekend dat in het teken staat van kwaliteitsvolle ontmoetingen, bijvoorbeeld met de legendarische wijnmaker Ricardo Diogo, die speciaal overkomt uit Madeira om u enkele oude flessen van het Huis Barbeito te laten ontdekken. Ricardo geniet aanzien als de beste oenoloog van het kleine Portugese eiland. Zijn talent blijkt uit de buitengewone manier waarop hij zijn maderawijnen ontwikkelt en laat rijpen. Zijn wijnen onderscheiden zich van de andere door een frisheid en een finesse die heel apart zijn op het eiland.