Humble, compréhensible, séduisant toute l'année et surtout synonyme d'été, de farniente et de dolce vita, le rosé n'est pas forcément de la piquette !

S'il peut encore arriver de tomber sur une de ces innombrables bouteilles standardisées, ces rosés très clairs aux arômes de bonbon anglais qui se ressemblent tous, il y a heureusement de plus en plus de bons rosés, notamment grâce aux techniques de vinification qui évoluent.

Issu du jus de raisins noirs partout sauf en Champagne (où il résulte du mélange de vin rouge et de vin blanc, et encore... ce n'est pas systématique !), le rosé est le fruit de deux méthodes de production:

Le pressurage direct:

Le raisin est pressé à peine vendangé, sans macération ou presque. Le jus obtenu est donc assez clair, la robe est peu soutenue. Et le vin, plus tard, sera plutôt léger et fruité.

La saignée:

Ici, les raisins sont destinés à devenir principalement du vin rouge. Le jus macère quelques heures avec les peaux, la pulpe et les pépins, parfois avec les rafles (les parties ligneuses de la grappe). Dès que le vigneron estime que le jus est assez coloré, il fait une "saignée". Il fait couler une partie du jus qui deviendra le rosé, souvent plus structuré et soutenu que lors d'un pressurage. Le reste de la cuve continue à macérer et donnera le vin rouge qui, lui, sera donc plus concentré.

Aujourd'hui, vous trouverez de bons rosés partout, mais les terroirs de Bandol, de Palette ou de Bellet par exemple livreront de grands vins, de garde parfois.

Et quand des vignerons de talent se mettent à conjuguer consciencieusement "terroir" et "identité", cela débouche sur des créations d'artistes authentiques que l'on salue !

Rosé staat symbool voor de zomer, voor lichte verfrissing en gezelligheid. Dit is natuurlijk geen mengeling van witte en rode wijn, maar een wijn op basis van blauwe druiven (behalve in de champagnestreek waar men wél wit en rood durft te mengen...).

Hoe wordt rosé gemaakt?

Dankzij de evoluties in de wijnbouwtechnieken kunnen wijnbouwers al enkele jaren de bekende kwaliteit verzekeren. Directe persing, maceratie of korte inweking zijn de enige productiemethodes voor rosé. Tegenwoordig wedijveren ze met elkaar op het vlak van verfijning en subtiliteit; het rioolwater met zuurtjessmaak van weleer behoort definitief tot het verleden.

  • Een rosé op basis van directe persing is te herkennen aan zijn lichte, bleke kleur. De druiven worden immers meteen na de oogst geperst en ondergaan haast geen enkele maceratie. Dat levert een indringend heldere drank op met lichte, fruitige aroma’s.
  • Wat de rosé op basis van maceratie betreft moeten de druiven in hun geheel (de naam verraadt het al) in de kuip macereren of intrekken, tot 24 uur voor de gisting. De druivenschillen kleuren het sap en geven het een warmere roze tint, en in de mond proeft u een meer gestructureerde wijn.
  • De kleur van rosé op basis van korte inweking (ook wel ‘rosé de saignée’ genoemd) kan dan weer helderrood zijn, zoals een clairet. Deze rosé bestaat uit druiven bedoeld voor de productie van rode wijn. Na een langere maceratie van de druiven, inclusief de schil, pitjes en soms de hele tros, voert de wijnbouwer een korte inweking uit om een deel van het sap weg te nemen totdat hij tevreden is over de kleur. Een rosé na korte inweking is compacter en krachtiger.

Rob bekijkt de wereld door een roze bril

Grote terroirs zoals Bandol, Palette of Bellet zijn natuurlijk vaste waarden in onze kelder, maar Rob The Cellar speurt ook naar wijnen met een minder bekende naam. Wijnen met een duidelijke identiteit waarin de passie vervat zit van de kleine ambachtelijke wijnboeren die de drank produceren.

Sinds kort zijn bij Rob The Cellar de wijnen van Les Frères Soulier te vinden. Een kleine wijngaard van slechts 8 hectare groot, in de gemeente Saint-Hilaire-d'Ozilhan in het Franse departement Gard. Hun motto? No rules! Een filosofie die zich losmaakt van de grondbeginselen: zo veel mogelijk autonomie en minder ingrepen door de wijnbouwers, daar draait het om. Het resultaat? Natuurlijke wijnen, zonder zwavel, filtering of klaring. En ze hebben onze keldermeester volledig in vervoering gebracht.

Zijn favoriet? De IGP Gard 2020, Coqueyron Haut, met een korte maceratie (10 dagen) en 6 maanden gerijpt in roestvrijstalen tanks. Aroma's van kersen en amandelen, smakelijk en zurig in de mond, en fijne tannines om van te watertanden.

De andere roséwijnen van Les Frères Soulier:

  • Vin de France 2020, Les Croses
  • Syrah 2020, Voyou
  • Vin de France 2019, Dessous Terre
  • Syrah 2021, Fantôme

Een bescheiden productie exclusieve wijnen in een zeer beperkte oplage. Een jong domein met veel potentieel dat we de komende jaren scherp in de gaten houden!

 


Wilt u nog meer roséwijnen ontdekken? Neem dan een kijkje bij Rob The Cellar of surf naar onze e-shop.