Na de rijkelijke feestmaaltijden willen we ons allemaal weer wat fitter voelen. Iets lichtere schotels, een detoxkuur, veel vitaminen en antioxidanten: iedereen heeft zijn eigen middeltjes om aan het begin van het jaar weer energie te krijgen. Rob raadt je aan om voor granaatappel te kiezen. Dit zuiderse fruit doet je zoveel goed in het midden van de winter en geeft je gerechten meer pit. Mis deze smaakexplosie niet!


Een van de oudste vruchten

De granaatappel is een van de eerste bekende vruchten en komt oorspronkelijk uit Perzië. Hij staat symbool voor vruchtbaarheid en leven (wellicht door de vele pitjes?) en wordt al duizenden jaren geoogst in het hele Middellandse Zeegebied. Vandaag wordt de granaatappel ook gekweekt in Amerika en Azië. Elk gebied levert een specifieke variant af en elk producerend land is trots op de eigen kenmerken van zijn granaatappels. Rob heeft momenteel Spaanse en Turkse granaatappels in de aanbieding.

Kleine beetjes zoete en zurige zachtheid

Onder de taaie schil van de granaatappel, die rood wordt wanneer hij volledig rijp is, schuilen ongeveer 400 bloedrode pitjes! De zaadmantels zitten goed beschermd om al hun frisheid en sappigheid te behouden. Als ze in je mond openbarsten, proef je de heerlijk zoete en zurige smaken. Normaal bevat elk pitje nog een klein zaadje, maar er zijn tegenwoordig ook varianten zonder zaadjes voor wie meer van een zachtere textuur houdt.

Goed houdbaar winterfruit

Het hoogseizoen loopt van september tot februari, maar dankzij een zorgvuldige selectie biedt Rob je het hele jaar door vers en mooi fruit aan.

Hoe zwaarder de vrucht, hoe sappiger. Kies er dus zeker eentje die zwaar genoeg is, met een gladde, glanzende, oranje tot rode schil en zonder bruine vlekken.

Geoogste granaatappels rijpen niet verder en kun je ongeveer tien dagen bewaren bij kamertemperatuur en tot enkele weken in de koelkast. Wil je een granaatappel invriezen? Zorg er dan voor dat de pitjes elkaar niet aanraken tot ze volledig bevroren zijn. Daarna kan je ze allemaal samen in een zakje doen en ze tot een jaar lang bewaren.

Rauw of licht gekookt, een streling voor jouw smaakpapillen

Naast de hele lijst van voordelen (antioxidanten, vitaminen, ontstekingsremmend, antibacterieel, enz.) waardoor je elke dag wel granaatappel zou willen eten, zijn er nog vele andere redenen waarom deze vrucht fijnproevers aantrekt!

Vers en rauw geeft het een mooie kleur en knapperigheid aan salades of vistartaar. Daarnaast kun je granaatappel gebruiken in wildsauzen, in muffins, als versiering voor desserts, cocktails of mocktails ...

Als je ze zachtjes kookt met een beetje suiker en een vleugje citroen, kan je zelf granaatappelmelasse maken. Deze melasse vormt de basis voor tal van oosterse recepten en is ideaal als marinade voor vlees of vis, of om over een dessert te gieten.

Granaatappel wordt ook verwerkt in heel wat kant-en-klare afgeleide producten: sapjes, kefir, thee, siroop, azijn, specerijen, confituur ...

 

Zo schil je een granaatappel het gemakkelijkst:

  1. snijd de granaatappel in twee;
  2. druk elke helft goed uit boven een kom koud water;
  3. de pitjes zakken naar de bodem van de kom, terwijl het bittere witte omhulsel blijft drijven.