Door te surfen op deze site aanvaardt u het gebruik van cookies. Cookies zijn tekstbestandjes die opgeslagen worden in uw browser en die uw surfervaring op deze site aangenamer maken. Meer weten.

Ruffus: wanneer Belgische bubbels de grote champagnes naar de kroon steken
Vlak bij Binche ligt het domein Les Agaises, dat een mousserende wijn produceert die over de hele wereld regelmatig gelauwerd wordt. De naam van deze Belgische godendrank? Ruffus, de trots van domeinuitbater Raymond Leroy.
De traditionele champagnemethode in België: opdracht geslaagd
Raymond Leroy vertegenwoordigt de vierde generatie van een wijnhandelaarsfamilie en is afgestudeerd als oenoloog bij de École Nationale Supérieure Agronomique in Montpellier. Toen hij in ons landje aan zijn wijnavontuur begon, stootte hij op heel wat scepticisme. Maar daardoor liet hij zich allerminst ontmoedigen...
Het domein Les Agaises ligt op een goed georiënteerde helling met een bodem van kalk. In 2002 ging Leroy ermee aan de slag, want hij geloofde rotsvast in de mogelijkheden ervan. In de Champagnestreek is namelijk dezelfde soort grond te vinden!
In de wijngaard, die zich over 30 hectare uitstrekt, groeien voornamelijk wijnranken met chardonnay, pinot noir en pinot meunier.
Met de hulp van zijn zonen Arnaud en John – en onder het waakzame oog van Thierry Gobillard, een specialist in de wijnbouwmethoden van de Champagnestreek – oogst Raymond zijn druiven met de hand. De mousserende wijnen die hij ermee maakt, zijn zo vermaard dat de klanten al in de rij staan voordat de flessen uit de wijnkelder komen!
Seigneur Ruffus, een fles die zich laat begeren
De wijn die vandaag de dag op Les Agaises wordt gemaakt, ontleent zijn naam aan Seigneur Ruffus, de landheer die het domein in de twaalfde eeuw bezat. Er worden uitsluitend schuimwijnen geproduceerd volgens de traditionele méthode champenoise: de wijn ondergaat twee gistingen op fles en rijpt minimaal twaalf maanden op latten voordat hij wordt ontgist. Die laatste stap is cruciaal om alle rijke aroma's volledig tot uiting te laten komen.
Dat komt neer op twee jaar werk voordat wijnliefhebbers een van deze exclusieve flessen kunnen bemachtigen!
Bubbels met millésime, maar zonder titel
De oogst op de wijngaard is steeds beperkt en daarom worden alle druiven van het oogstjaar verwerkt tot wijn. Raymond Leroy koopt geen druiven van andere domeinen bij.
Deze Belgische bubbels zijn dus steeds millésimes, zelfs al dragen ze die titel niet officieel. Het pronkstuk van deze wijngaard is Seigneur Ruffus, een brut blanc de blancs met een licht geroosterd aroma en subtiele toetsen van appel en citrusvruchten. In de mond is deze schuimwijn van 100% chardonnay heerlijk vet en heeft hij een aangenaam volume.
Zijn niet-gedoseerde tegenhanger ('brut sauvage') spreekt de meer ervaren liefhebbers aan: omdat deze wijn geen toegevoegde suikers bevat, komt zijn krachtige karakter volledig tot uiting.
De brut rosé, die wordt verkregen door pinot noir en pinot meunier te macereren, is fruitiger en wijnachtiger dan zijn twee grote broers.
De sprankelende tips van Rob The Cellar
De beste bondgenoot van bubbels is feest!
Als het aan onze keldermeester Julien Depaepe ligt, is er geen enkele reden om niet het hele diner lang van deze lokale bubbels te genieten. Maar omdat de flessen bijna alleen voor intimi en in kleine hoeveelheden verkrijgbaar zijn, raadt hij aan ze te bewaren voor bij het aperitief of uit te schenken bij een voorgerecht met een carpaccio van sint-jakobsvruchten.
Bubbels van Ruffus vind je bij Rob The Cellar!